Regionalt | Tonårsföräldrar vill ha fler alkoholfria aktiviteter för unga vid skolavslutningen

By on 10 juni, 2016

I en undersökning* som Sifo genomfört, på uppdrag av IQ, bland 1000 tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år svarar 90 procent att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen. 3 av 4 (77 procent) av de tillfrågade föräldrarna uppger även att de vill se fler alkoholfria aktiviteter för ungdomar under 18 år i samband med skolavslutningen på orten där de bor.

Vi vet att många ungdomar dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Jag tycker att samhället har en skyldighet att erbjuda fler alkohol- och drogfria alternativ för unga. Detta är också något som många föräldrarefterfrågar, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

Även om 90 procent av tonårsföräldrarna tror att det är vanligt att unga dricker alkohol på skolavslutningen svarar knappt 3 av 10 (29 procent) att de är oroliga för att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med skolavslutningen.

Vad föräldrar tror om den egna tonåringen när det gäller alkohol och alkoholkonsumtion skiljer sig ganska mycket från vad man tror om andra tonåringar. Att prata med sin tonåring om alkohol inför skolavslutningen är viktigt och ett bra sätt att skaffa sig bättre bild av hur det verkligen ser ut, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

I slutet av april skickade IQ hem boken Tonårsparlören till drygt 100 000 vårdnadshavare med barn som fyller 14 år under 2016. Tonårsparlören syftar till att underlätta samtal om alkohol mellan föräldrar och tonåringar och innehåller bland annat kapitel som ”Hur pratar man om alkohol?”, ”Bjuda hemma?”, ”Köpa ut?” och ”Festivaler”.

Att som förälder engagera sig, ställa frågor och prata med sin tonåring när det gäller alkohol är att visa att man bryr sig och är något som de flesta ungdomar uppskattar. Behöver man fakta eller annan information kring alkohol och ungdomar kan Tonårsparlören vara till stor hjälp och bidra till ett bra samtal om alkohol med sin tonåring, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

IQs fem tips till tonårsföräldrar inför skolavslutningen

1. Prata
Prata med din tonåring om skolavslutningen, vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara osv. Berätta hur du ser på alkohol, tider osv.

2. Köp inte ut alkohol
Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn ”visar” du att det är ok att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.

3. Prata med äldre syskon och kompisar
Berätta för äldre kompisar och syskon att du förväntar dig att de inte köper ut alkohol.

4. Håll kontakten
Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig.

5. Kom överens med andra föräldrar
Prata med andra föräldrar om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn osv.

Årets version av Tonårsparlören finns att läsa på www.tonårsparlören.se, där finns även innehållet som ljudbok och på engelska.

*Undersökningen genomfördes av Sifo på uppdrag av IQ under perioden 1 – 9 april 2016 bland 1000 tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år via en webbenkät.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login