Regionalt | Ungdomsmottagningar stänger när de behövs som mest

Av på 17 juni, 2015

Här kommer del 1 av RFSU:s Sverigebarometer där vi för sjätte året i rad jämför öppettider och tillgången till vård och behandling inom sexuell och reproduktiv hälsa för unga runt om i landet och vi ser vissa förbättringar. Bor du i ett landsting som prioriterar detta och håller ungdomsmottagningen öppen?

En fjärdedel stänger helt och hälften begränsar öppettiderna under sommaren. Vi ser förbättringar i landet, men fortfarande saknar många ungdomar möjligheten att besöka sin ungdomsmottagning om de är oroliga för att de blivit gravida, har det jobbigt hemma eller har funderingar kring sex – under den tiden på året då de kanske behöver det som allra mest.

Ungas tillgång till en ungdomsmottagning ska inte bero på bostadsort. Vi ser stora olikheter i hur många dagar i veckan mottagningar håller öppet och var åldersgränsen går för vilka som välkomnas. Begränsade öppettider gör att unga i vissa mindre kommuner kan tvingas resa många mil för ett besök på ungdomsmottagningen, säger Kristina Ljungros RFSU:s förbundsordförande.

Antalet veckor som öppettiderna är begränsade varierar från två veckor på ungdomsmottagningarna i Laholm och Hässelby-Vällingby upp till hela åtta veckor på ungdomsmottagningarna i Sunne, Ekerö och Ronneby.

I Örebro läns landsting är ungdomsmottagningarna i de yttre länsdelarna öppna en dag i veckan istället för två som i vanliga fall. Övriga dagar hänvisas ungdomarna till Örebro där ungdomsmottagningen håller öppet alla fem dagar och har drop-in på kvällarna. Det kan innebära en resa på upp till tio mil för vissa för att ta sig till en ungdomsmottagning – om behovet inte uppstår på »rätt« dag.

En mindre andel än tidigare år stänger alltså sin verksamhet helt under sommaren. I nio veckor – nästan hela sommarlovet – är det helt stängt på Vansbro ungdomsmottagning i Landstinget Dalarna och Torsby ungdomsmottagning i Landstinget i Värmland. Alla ungdomsmottagningar uppger att de hänvisar till någon annan mottagning när de håller stängt. I Torsbys fall till barnmorskemottagningen och i Vansbros till familjehälsan/mödrahälsovården. Som ung kille kan det upplevas främmande att vända sig till en barnmorske- mottagning.

Är jag redo för sex? Vad ska jag använda för preventivmedel? Jag har det jobbigt hemma och vem ska jag prata med? Hur ska jag skydda mig mot sexuellt överförbara infektioner? Det är frågor som inte kan vänta, men många unga har ingen ungdomsmottagning att gå till under sommaren.

Ungdomsmottagningarna spelar en viktig roll för ungdomars hälsa och borde vara tillgängliga för alla ungdomar under hela året därför fortsätter RFSU kräva en nationell reglering av ungdomsmottagningarnas verksamhet för att säkra kvalitet, resurser och jämlikhet i hela landet eftersom det utan nationell reglering är svårt att utvärdera, kvalitetssäkra och utveckla verksamheten. Det är kommuner och landsting som ansvarar för att tillräckliga resurser avsätts för ungas sexuella hälsa och det borde prioriteras. Att ungdomsmottagningar tvingas stänga och/eller har begränsade öppettider under sommaren är mycket olyckligt, konstaterar Kristina Ljungros.

I slutet av augusti kommer RFSU:s Sverigebarometer del 2.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in