Regionalt | Vanligt med kränkningar inom spelvärlden

Av på 4 mars, 2015

Var tredje ung har blivit utsatt för kränkningar på nätet och i sociala medier. Förra året var Facebook den digitala plattform där flest blev utsatta, men i år är KiK och spelvärlden de platser där flest unga blir nätmobbade. Det visar Friends Nätrapport 2015 som tagits fram i samarbete med Symantec och HP.

I Friends Nätrapport som publiceras för tredje året i rad har 1041 barn och unga i åldern 10-16 år svarat på frågor från TNS SIFO. Rapporten visar att var tredje ung har blivit utsatt för kränkningar i sociala medier och sex procent uppger att de är nätmobbade, det motsvarar 1-2 elever i varje klass.

För att få stopp på nätkränkningarna måste vi börja visa civilkurage på nätet och våga säga ifrån när folk blir kränkta. Från politiskt håll anser vi även att det borde satsas nationellt på den här frågan genom kunskapshöjande insatser i skolor, säger Lars Arrhenius, Generalsekreterare Friends.

”Du är dålig, ta självmord”
Vilka plattformar kränkningarna sker på har förändrats och de som sticker ut i år är chattappen KiK samt spelvärlden där stora spel som Minecraft, World of Warcraft och Counter Strike nämns av de som blivit utsatta. Det finns en tydlig skillnad mellan nätkränkningar av pojkar och flickor där flickor främst utsätts för kränkningar i sociala medier, medan flest killar kränks i spelvärlden. Många gånger handlar det om en riktigt grov jargong där unga tex får höra att de spelar dåligt och borde ta livet av sig

Vi anser att spelutvecklarna bör ta ett större ansvar för sina plattformar tex genom att ha tydliga regler från början om vilken ton som gäller i forumen. Vuxna generellt behöver även större kunskap i frågan samt engagera sig mer i barnens spelvanor, om vuxna har dålig koll på sociala medier så kan man säga att kunskapen om spelvärlden är minimal, säger Lars Arrhenius.

Pojkar vill inte berätta vad som hänt
Av de som blivit utsatta för nätkränkningar väljer drygt hälften att prata med en vuxen hemma om det som hänt. Rapporten visar att flickor är mer benägna att prata med en förälder eller en kompis om vad som hänt medan var femte kille inte berättar för någon. I princip ingen (0,5 %) valde att polisanmäla händelsen, trots att nätkränkningar kan vara ett allvarligt brott.

– Som förälder är det viktigt att visa intresse för de sociala medier eller spel som ens barn använder och lära dem hur de bäst skyddar sin digitala identitet. Det gör barnen mer försiktiga och benägna att prata med dig om de har blivit utsatta för nätkränkningar, säger Per Hellqvist, säkerhetsspecialist Symantec.   

Rapporten i siffror

  • Var tredje ung har blivit utsatt för nätkränkningar
  • Sex procent är nätmobbade. Det motsvarar 1-2 per klass.
  • Killar utsätts oftast för kränkningar i spelvärlden
  • Tjejer utsätts oftast på KiK
  • Endast 0,5 % av de som utsatts polisanmälde

Trygghetstips till vuxna

1. Visa intresse för barn och ungas liv på nätet.
2. Var en positiv förebild
3. Erbjud ditt stöd och visa att du finns där om någonting händer
4. Använd anmälningsfunktioner som finns i forum
5. Polisanmäl vid grova kränkningar

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in