Regionalt | Var fjärde bilist stressad inför däckbytet: Vinterdäck – så här byter du enkelt själv

Av på 10 november, 2015

Första halkan har redan gjort entré i landet och i och med detta börjar perioden för vinterdäck. Den stora däckbytardagen infaller den 1 december, men vid halt väglag tidigare. Nya siffror från undersökningen BilPanelen visar att mer än var fjärde bilist känner stress inför att hitta tid för däckbytet. Är det svårt att få tid på bilverkstaden finns det flera däckbodar att ta hjälp av som byter däck medans man handlar mat. Vill man göra det själv ger Torkel Hallander, bilsäkerhetsexpert och vd för däckbutiken på nätet Bythjul.com, nio saker man man bör tänka på vid byte till vinterdäck.

I samband med första halkan och frostiga nätter blir det naturligt att fundera över när man ska byta till vinterdäck. Enligt lagen får man köra på vinterdäck om vinterväglag råder (det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan). Mellan 1 oktober och 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck men mellan 1 december och 31 mars är det lag på att bilen ska ha vinterdäck på.

– Jag tycker man redan i början på november ska vara uppmärksam och följa väderleksrapporterna för att kunna vara proaktiv och på så sätt pricka rätt tid för att byta till vinterdäck. Generellt tycker jag att man bör byta till vinterdäck när morgontemperaturen under en längre period ligger under noll grader, sen självfallet vid snöfallets början, säger Torkel Hallander vd och bilsäkerhetsexpert på Bythjul.com.

9 saker att tänka på vid byte till vinterdäck från Torkel Hallander, bilexpert och VD på Bythjul.com:

1. Se till att bilen står på en plan yta (glöm inte att dra åt handbromsen).

2. Ta bort eventuella navkapslar och lossa bultar, men skruva inte av dem.

3. Använd en domkraft för att hissa upp bilen på den järnbalk som sitter ungefär 1 dm innanför karossen.

4. Lossa alla bultar och lägg dem i en skål eller liknande, lyft sedan av däcket.

5. För att underhålla lite, borsta med stålborste där bultarna suttit och smörj den yta där fälgen ligger an mot med kopparpasta.

6. Nu lyfter du på dina uppmärkta vinterdäck på rätt plats (HF-höger fram, HB-höger bak osv).

7. När du skruvar tillbaka bultarna börja med att skruva i alla för hand. Dra sedan åt kl. 12-bulten, för att sedan dra kl. 6-bulten, 9-bulten och kl. 3-bulten. Så kallad korsdragning. Bultarna ska dras åt hårt, men utan hävstång, fälgkorset räcker.

8. Kontrollera lufttrycket i däcken på närmsta mack. Felaktigt lufttryck kan påverka styr och körförmåga.

9. Efter en vecka, kolla bultarna igen så att de sitter åt.

Trenden med pop up-däckverkstäder allt vanligare
Mer än var fjärde bilist (29 procent) känner sig stressad över att hitta tid för byte till vinterdäck. Detta enligt ny statistik från BilPanelen. Den visar också att sex procent inte vet hur man byter däck på bilen. När stressen över att man inte får tid för byte på en bilverkstad kommer, finns det så kallade pop-up däckverkstäder på många platser i Sverige.

– Däckbytet är oftast något som tar tid och ger ovälkommet besvär i vardagen. Att köpa vinterdäck på nätet ger stora tids- och bekvämlighetsvinster dessutom får man dem för lägre pris, med bättre information samtidigt som det blir lättare att jämföra och därmed lära sig genom vad andra köpt, säger Torkel Hallander, VD på Bythjul.com.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in