Regionalt | Var tredje företag drabbat av brott – men få anmäler

By on 24 juli, 2016
Günther Mårder, vd, Företagarna.

Företagare utsätts för bedrägerier för hundratusentals kronor varje år och var tredje företag har blivit utsatt för brott under de senaste fem åren. Samtidigt är det bara 55 procent av de drabbade företagarna som anmäler brottet varje gång och hela 16 procent anmäler aldrig brotten.

Inbrott, bluffakturor och skadegörelse är de brott som företagarna utsätts för mest och är ett stort problem. Men viljan att anmäla brotten är liten och en orsak till det är att nära hälften av företagarna upplever att polisen inte agerar tillräckligt snabbt.

Det är oerhört allvarligt och det får konsekvenser för hela samhället när allmänheten inte har förtroende för polisen. En företagare måste kunna lita på att polisen kommer dit snabbt och gör sitt jobb. Samtidigt uppmanar jag alla företagare att anmäla alla brott. Det är också först då som polisen kan få en uppskattning om hur omfattande problemet är, säger Günther Mårder, vd Företagarna.

Hela 8 av 10 anser också att polisens arbete inte leder till att arbetet klaras upp. Att så många av de utsatta företagarna inte anser att brotten klaras upp är ett underbevis för svensk polis.

Det får inte vara så att 80 procent av brotten inte klaras upp. De här brotten kostar samhället miljontals kronor varje år och företagare ute i landet ska inte behöva leva och driva sina företag under de här villkoren, säger Günther Mårder.

Att skydda sig mot bedrägerier är svårt, men det hjälper mycket om du tänker igenom vilka åtgärder du kan vidta innan du blir utsatt.

Det är viktigt att ha bra betalningsrutiner på företaget. Tydliga riktlinjer om vilka fakturor som finns i verksamheten kan också ge en vikarie chansen att ”rensa ut” underliga och ovanliga fakturor, säger Günther Mårder.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login