Registrering av hjärtstartare kan rädda fler liv

Av på 8 november, 2013

Allt fler hjärtstartare placeras ut och registreras i det nationella hjärtstartarregistret. Samtidigt bedömer Hjärt-Lungfonden att tiotusentals hjärtstartare ännu inte är registrerade. Det betyder att varken privatpersoner eller larmcentraler kan söka upp dem när någon drabbas av hjärtstopp.

När någon drabbas av plötsligt hjärtstopp är varje sekund viktig. Den som får en stöt av en hjärtstartare inom 180 sekunder har 75 procents chans att överleva. Varje år drabbas 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp och bara 500 av dem överlever.

– Det är positivt att vi får allt fler hjärtstartare i landet. Om alla som ansvarar för hjärtstartarna också ser till att anmäla dem till hjärtstartarregistret skulle ännu fler som drabbas av hjärtstopp kunna räddas, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Sveriges hjärtstartarregister är ett ideellt och nationellt register för de hjärtstartare som finns tillgängliga för allmänheten. Hjärt-Lungfonden är en samarbetspartner.

Nya hjärtstartare tillkommer ständigt och i dag finns det 5 500 kontrollerade hjärtstartare i registret. Bara under åren 2007–2012 såldes mer än 18 000 hjärtstartare, enligt nya uppgifter från Sveriges Hjärtstartarregister. Hjärt-Lungfonden uppskattar därför att det finns tiotusentals hjärtstartare runt om i landet som ännu inte är registrerade. Det betyder att varken privatpersoner eller larmcentraler kan söka upp dem när någon drabbas av hjärtstopp.

– Betydligt fler dör av hjärtstopp än i bränder. Ändå är brandsläckare obligatoriskt på arbetsplatsen, medan hjärtstartare inte är det. Det behövs hjärtstartare på fler arbetsplatser och om de också registreras är det ännu bättre, säger Staffan Josephson.

Hjärtsäkra Sverige är en kampanj som Hjärt-Lungfonden driver tillsammans med Bliwa Livförsäkring och AFA Försäkring. Målen med kampanjen, som pågår till och med 2015, är bland annat att dubblera antalet hjärtstartare i samhället, att utbilda 100 000 personer i hjärt-lungräddning och att genomföra landsomfattande aktiviteter för att informera om plötsligt hjärtstopp.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in