Rekommendationer för den som rest utomlands och återkommer till Sverige

Av på 23 juni, 2021
Arkivbild

För de som reser utomlands nu under sommaren är det viktigt att följa de smittskyddsrekommendationer som gäller när de kommer tillbaka.

Den som är svensk medborgare eller har uppehållstillstånd i Sverige behöver inte visa upp ett negativt test för att få komma in i landet. Däremot finns myndighetsrekommendationer för vad som gäller efter ankomsten för alla inresande.

Detta gäller efter ankomst till Sverige

Den som under de senaste sju dagarna varit i eller rest in från ett annat land bör testa sig så snart som möjligt, helst samma dag. Ett nytt test bör göras fem dagar efter ankomsten och man bör dessutom stanna hemma och undvika nära kontakter i sju dagar efter ankomsten till Sverige.

Men det finns undantag från rekommendationen. Den som återkommer efter att ha vistats under de senaste sju dagarna i länder i Norden och EU samt ytterligare några länder behöver inte testa sig och isolera sig om de är symtomfria. Hela listan över vilka länder det handlar om finns på sidan för reserekommendationer.

Särskilda regler för vaccinerade

Den som är fullvaccinerad är också undantagen från rekommendationen att testa sig och isolera sig vid hemkomst. Med fullvaccinerad menas att personen ska ha fått två doser godkänt vaccin och att det ska ha gått minst två veckor sedan den andra dosen. De vaccin som erbjuds i Sverige har ett sådant godkännande av EU och WHO.

Gällande smittskyddsåtgärder för alla som vistas i Sverige

Alla, oavsett om de rest eller inte, behöver följa de råd och rekommendationer som gäller för att förhindra smittspridning. En av de viktigaste rekommendationerna är att vara vaksam på symtom. Den som får minsta symtom ska isolera sig och testa sig för att få veta om det är covid-19.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Folkhälsomyndigheten

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in