Rekord i sikte när vi åter firar tillsammans

By on 5 november, 2021
Arkivbild

Möjligheten att åter fira tillsammans kommer driva försäljningstillväxten i årets julhandel. Större julbord och fler paket under granen väntar när vi äntligen kan träffas vid årets största högtid. I sällanköpsvaruhandeln väntas revansch för de branscher som prioriterades ned i fjol.

Detaljhandeln har kluvits itu under pandemin. Branscher kopplade till hem och fritid har gått starkt samtidigt som branscher som säljer varor ämnade för sociala aktiviteter har haft det tufft.

”Julhandeln 2021 blir upptakten till en jul tillsammans efter fjolårets restriktionstunga högtid. Mer gemenskap och fler paket är att vänta, vilket talar för att ett nytt julhandelsrekord är i sikte”, säger Joakim Wirén, analytiker HUI Research.

I fjol firades julen i mindre sällskap, färre åt julbord på restaurang och andelen utlandsresenärer minskade drastiskt till följd av pandemin. I år förväntas andelen julbord på restaurang återgå till mer normala nivåer medan andelen utlandsfirare väntas vara fortsatt låg, vilket genererar mer livsmedelskonsumtion i Sverige.

E-handelns rekordframfart under fjolåret har vidgat den digitala konsumentbasen, något som kommer att påverka handeln framöver. I år förväntas dock fler fysiska köp än i fjol, men julhandlandet på nätet ser även i år ut att bli omfattande.

”Julhandeln 2021 sker bortom restriktioner och hårt pressad leveranskapacitet i dagligvaruhandeln. Trots att julen kan firas som vanligt finns i år andra utmaningar. Inte minst de globala flaskhalsarna i leveransledet och konkurrensen utanför handeln”, säger Joakim Wirén.

Årets julhandelsprognos baseras på att svenskarna slår på stort och tar igen för det mindre firandet i fjol. Tillväxten prognostiseras till en procent i dagligvaruhandeln och fem procent i sällanköpsvaruhandeln. Totalt innebär detta en försäljningstillväxt om tre procent i december.

Julprognos 2021

Handeln har stora förväntningar på årets julkonsumtion. HUIs prognos är att decemberförsäljningen växer med tre procent och att sällanköpsvaruhandeln står för en betydande del av tillväxten.

Fjolårets julhandel var tyngd av restriktioner. Konsumtionen väntas växa i den fysiska handeln nu när samhället åter är öppet. Även i e-handeln väntas julklappsinköpen öka.

Att få firar julen utomlands och att hushållen har goda ekonomiska förutsättningar talar för en ökad försäljningsutveckling.

En konsumtionsförflyttning mot fler julklappar inom upplevelse- och tjänstesektorn på grund av att populära detaljhandelsvaror riskerar att drabbas av leveransproblem är en möjlig negativ effekt.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa HUI

You must be logged in to post a comment Login