Rekordår för rut-branschen

Av på 8 januari, 2021
Arkivbild

Coronapandemin har inte minskat svenskarnas behov av att köpa hushållsnära tjänster – tvärtom. Omsättningen i rut-branschen ökade under fjolåret med över 700 miljoner till drygt 12,1 miljarder kronor, en ökning med 6,4 procent. I december omsattes mer än 1,2 miljarder kronor, den högsta noteringen hittills för en enskild månad.

Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega
– Den huvudsakliga förklaringen till ökningen är troligen att många personer arbetar hemifrån och tillbringar mer tid i hemmet. Störst ökning har avdrag för IT-tjänster, vilket rimligen förklaras med att mer hemarbete krävt bättre IT-lösningar i hemmet, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

Antalet köpare ökade med 7,3 procent, från 1 023 438 till 1 098 002 personer. Behovet av hemstädning ökar stadigt men i en förhållandevis låg takt. Den största ökningen under 2020 skedde inom IT-tjänster och trädgårdstjänster.

Vid årsskiftet ökade rutavdraget till 75 000 kronor per person och år. Samtidigt utvidgades avdraget med ett antal nya tjänster, och inkluderar numera exempelvis tvätt, möblering och hopsättning av möbler och enklare tillsyn av fritidsfastigheter.

– Detta borgar för att fler tjänstejobb kommer att skapas och att den goda tillväxten inom rut-branscherna kommer fortsätta även under 2021, säger Andreas Åström.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Almega

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in