Rekordförsäljning av resor efter besked om slopade coronarestriktioner

By on 7 februari, 2022

Regeringens besked i torsdags om att coronarestriktionerna kommer hävas den 9 februari ledde till en rusch efter sol- och badresor, och fredagen uppvisade de högsta bokningssiffrorna på över 2 år. Bokningarna av semesterresor till solen har på några dagar återhämtat sig till samma nivåer som innan pandemin, visar statistik från resebyrån Ticket.

Rekordhög efterfrågan på sol- och badresor efter besked om slopade restriktioner

– Det har uppenbarligen funnits ett enormt uppdämt behov efter sol- och badresor och kunderna verkar nästan ha suttit beredda att kasta sig på datorn eller telefonen, eller att springa iväg till närmaste resebutik, säger Michael Kapil, marknadschef på resebyrån Ticket.

Återhämtningen påbörjades redan för ett par veckor sedan, när bland annat Danmark gav besked om att de skulle häva sina restriktioner. Resebokningarna fördubblades då jämfört med veckorna och månaderna innan, men ökningen skedde från låga nivåer så det var fortfarande en bra bit kvar till ett normalår. Men efter regeringens besked om att coronarestriktionerna hävs den 9 februari så verkar även de mer avvaktande kunderna nu ha valt att slå till.

– Efter två års ökenvandring så har vändningen kommit chockerande snabbt. De senaste dagarna har försäljningen 8-dubblats jämfört med förra året, och vi är nu tillbaka på samma nivåer som innan pandemin. Den bokningsrusch vi såg i fredags hade betraktats som en väldigt bra försäljningsdag även innan pandemin, säger Michael Kapil.

Det som bokas är uteslutande sol- och badresmål, medan storstäder som New York, Bangkok och London har tappat i popularitet. Kunderna prioriterar dessutom enkla och okomplicerade resor högre än tidigare, medan resmål som upplevs som krångliga väljs bort. De flesta väljer därför att resa inom EU, eftersom det då vanligtvis räcker med att man har ett vaccinintyg.

Spanien, som både lockar med vinterresmål i Kanarieöarna och sommarresmål i Medelhavet, dominerar resebokningarna. Den forna storfavoriten Thailand finns fortfarande kvar i bokningstoppen med vinterklassikern Phuket, men totalt sett har landet gått från att tävla med Spanien om att vara det mest bokade semesterlandet till att komma först på sjätte plats efter Spanien, Grekland, USA, Cypern och Italien.

– Innan pandemin så gick trenden mot att man ville resa till outforskade resmål med mycket äventyr och upplevelser, men nu är det klassiska semesterresmål och lata dagar i solen som gäller igen. Trygga och smidiga charterresor har också fått ett uppsving, och allt fler kunder vill ha flexibla biljetter som kan ombokas eller avbokas, säger Michael Kapil.

Kunderna prioriterar även smidiga anslutningar högre än tidigare, och vill gärna ha kort flygtid och direktflyg utan mellanlandningar. Detta har gjort att Dubai som har sommarvärme såhär års har tagit sig in på topplistan. Mexiko, som varken har krav på vaccinintyg eller covid-tester, har också klättrat på topplistorna men inte riktigt lyckats ta sig in på topp 10.

Topp 10 bokade resmål just nu (placering 2019 inom parentes):

  1. Gran Canaria, Spanien (1)
  2. Mallorca, Spanien (3)
  3. Rhodos, Grekland (8)
  4. Larnaca, Cypern (7)
  5. Teneriffa, Spanien (4)
  6. Kreta, Grekland (6)
  7. Phuket, Thailand (5)
  8. Dubai, Förenade Arabemiraten (NY)
  9. Malaga, Spanien (NY)
  10. Rom, Italien (NY)

Källa: Tickets statistik över resebokningar 24 januari-6 februari (både charter och reguljärflyg)

Sverige
Örebronyheter

Källa: Ticket

You must be logged in to post a comment Login