Rekordhögt valdeltagande bland kvinnor i Pakistan – trots röstförbud.

Av på 20 maj, 2013

Ett historiskt val för Pakistan utropas av experter. Det är första gången i landets 66-åriga historia som en regering lämnar plats till en ny, utan att landet drabbas av militärkupp. Men valet har varit historiskt av ett annat skäl som inte nämnts allt för ofta. Kvinnors deltagande i valet var markant högt i år, trots röstförbud i åtta regioner och även i de distrikt som i tidigare val hade låg valdeltagande bland kvinnorna.

Detta bekräftar kvinnoorganisationen Aurat Foundation som tillsammans med Gender Election Monitoring Mission (GEM), observerat valet i landet och rapporterade om långa köer av kvinnor i alla åldrar. Vid en presskonferens den 13 maj hyllade gender-observatörerna pakistanska kvinnors höga deltagande, trots hot och förbud, medan observatörerna starkt fördömde fusk och brott under valdagen samt den uppenbara diskrimineringen som ägde rum mot kvinnor.

– I Upper Dir (en region i nordvästra provinsen Khyber Pakhtunkhwa med cirka en halv miljon invånare) fick kvinnor inte rösta, enbart en kvinna lyckades lämna in sin röst. I Lower Dir (i samma region med ca 1 miljon invånare) fick kvinnor inte rösta i 17 valdistrikt. Kvinnor förbjöds att rösta i ytterligare 5 valdistrikt, uppgavs på konferensen.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in