Rekordmånga bostäder säljs utanför Hemnet

Av på 3 maj, 2021

Stark efterfrågan, högt tempo och stigande priser. I takt med en allt hetare bostadsmarknad ökar andelen bostäder som säljs direkt via mäklaren utan bred marknadsföring. På flera orter säljs nu över 30 procent av bostäderna utanför Hemnet, visar Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel. Det ställer höga krav på spekulanterna, kommenterar Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

I början av pandemin trodde många att bostadsmarknaden skulle påverkas med minskad efterfrågan och sjunkande priser. Tvärt om har fokus på hemmet och viljan att byta bostad ökat tydligt. När konkurrensen om bostäder till salu hårdnar ökar också andelen som säljs utan bred marknadsföring.

I senaste Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, fick mäklarna svara på frågan ”Hur stor del av de bostäder ni förmedlar säljs utan publicering på Hemnet (t ex via På gång eller spekulantregister)? 426 mäklare runt om i landet svarade och resultaten visar att drygt två tredjedelar förmedlar 1-20 % utanför Hemnet och en tredjedel över 20 %. 10 % av mäklarna förmedlar över 30 % utanför Hemnet. Det är en kraftig ökning jämfört när samma fråga ställdes i januari 2019 då 9 % av mäklarna sålde över 20 % av bostäderna utanför Hemnet. Se detaljerade resultat nedan.

  • När efterfrågan ökar hårdnar också konkurrensen om bostäderna till salu. Vi ser även en markant ökning av bostäder som förmedlas direkt via mäklaren utan bredare marknadsföring. Många upplever utbudet som litet men känner inte till den stora mängden som säljs utanför Hemnet. Det ställer höga krav på spekulanterna att vara på hugget, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.
  • Underhandsförsäljningar skapar frustration hos vissa spekulanter men är svårt att komma ifrån i en het marknad. Säljarna har alltid rätt att sälja hur och när de vill och mäklarna har en skyldighet att framföra intresse och bud. En ökad medvetenhet kring detta är viktigt, fortsätter Johan Engström.

Vanligast med ”direktförsäljningar” i Göteborg

I Stor-Göteborg förmedlar nästan hälften av mäklarna över 20 procent av bostäderna utanför Hemnet och 27 % förmedlar över 30 % utan Hemnet-annonsering.

  • Spekulanterna är aktiva och hör oftast av sig direkt när bostäderna läggs ut som På gång på vår hemsida eller när de får bevakningsmail. Sedan får säljarna ta ställning till intresset. Vissa uppskattar en snabb affär och vill ha förhandsvisning medan andra vill avvakta. Det här ställer höga krav på både säljare och mäklare för att kunna avgöra vad som är en bra prisnivå, säger Jimmy Lang, mäklare på Fastighetsbyrån i Lerum.
  • Det här beteende drivs av en väldigt het marknad och den enorma bostadsbrist som vi har, fortsätter Jimmy Lang.

Fastighetsbyråns tips till spekulanter:

  1. Titta på mäklarnas hemsidor för att se bostäder som är ”På gång”
  2. Starta bevakningar på mäklarnas hemsidor.
  3. Hör av dig till mäklare som förmedlar mycket i området du är intresserad av och berätta vad du söker. Då har du möjlighet att få förhandstips.
  4. Hör av dig till mäklaren så fort som möjligt och visa intresse när du ser en bostad du är intresserad av. Då minskar riskerna att den säljs innan du hinner agera.

Resultat från Mäklarpanelen april 2021:

Hur stor del av de bostäder ni förmedlar säljs utan publicering på Hemnet (t ex via På gång eller spekulantregister)?

Utanför Hemnet 0% 1-10 % 11-20% 21-30% 30+%
Riks 3 36 30 21 10
Stor-Stockholm 1 22 38 34 5
Stor-Göteborg 0 24 27 22 27
Stor-Malmö 5 55 25 10 5
Större ort 0 24 37 24 15
Mellanstor ort 3 39 32 14 11
Mindre ort 7 50 22 16 5

Samma fråga ställdes i Mäklarpanelen i januari 2019:

Utanför Hemnet 0% 1-10% 11-20% 20+%
Riks 5,48 61,62 24,12 8,77

Ekonomi | Regionalt
Örebronyherter

Källa: Fastighetsbyrån

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in