Rekordmånga förtidsröster i ett EU-val

By on 16 juni, 2024
european union Arkivbild

Cirka två miljoner väljare valde att förtidsrösta i årets val till Europaparlamentet, siffran är den högsta någonsin vid ett svenskt EU-val.

– Vi har sett en väldigt stor ökning i förtidsröstningen i årets val. Cirka två miljoner väljare har förtidsröstat i år, vilket motsvarar cirka 47 procent av det totala antalet röster. Det är en tydlig ökning jämfört med EU-valet 2019 då cirka 39 procent förtidsröstade, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Fredagen den 7 juni var den populäraste dagen för förtidsröstning sett till hela landet, då röstade totalt cirka en kvarts miljon väljare. Drygt 91 000 förtidsröstade på själva valdagen den 9 juni, vilket är en 50-procentig ökning jämfört med valdagen 2019.

Positivt att fler förtidsröstar

– Vi tycker att det är positivt att fler och fler väljare röstar tidigt. Vi har precis genomfört ett EU-val i Sverige där risken för köer inte är så stor. Nu blickar vi framåt mot de nationella valen 2026 och då är det viktigt att röstningen sprids ut under hela röstningsperioden för att minska risken för långa köer, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Vid EU-valet 2019 var det totalt 1 631 658 väljare som förtidsröstade. I årets EU-val har 1 992 800 förtidsröster rapporterats in från kommunerna hittills. Siffrorna bygger på det som kommunerna har registrerat in och det finns en viss en eftersläpning i statistiken, varför siffrorna för årets EU-val fortfarande kan ändras.

Politik
Örebronyheter

Källa: Valmyndigheten

You must be logged in to post a comment Login