Rekordmånga teoriprov för körkort under 2021

Av på 5 januari, 2022

Många i Sverige vill ta körkort, och trycket på Förarprov är stort. Trots pandemi och smittskyddsåtgärder genomförde Trafikverket Förarprov fler prov än någonsin tidigare under förra året. Det visar ny statistik från provverksamheten.

–Vi har lyckats svara upp på den efterfrågan som finns, det är en samhällsviktig verksamhet men innebär också mycket för individen att få möjlighet till den tillgänglighet och frihet som ett körkort innebär, säger Kristina Hagberg chef Trafikverket Förarprov.

Antalet teoriprov 2021 ökade markant. Totalt genomfördes 580 445 teoriprov för behörigheterna A, B, AM, lastbil och buss. Det är en ökning med cirka 22,5 procent jämfört med 2019,  som var ett normalår innan pandemin.

Många vill ta AM-körkort

För behörighet AM (moped klass I) var ökningen av teoriprov stor. 

–Vi märker att det framför allt är många unga i 15-årsåldern som vill ta körkort. Och vi har ökat kapaciteten med fler provsalar och ökade öppettider runt om i landet, säger Kristina Hagberg chef Trafikverket Förarprov.

Totalt över hela landet gjordes 98 166 stycken AM-prov, en ökning med 24 procent jämfört med 2019. 45 217 var godkända (41,19%).

Viktigt att boka prov i tid och förbereda sig väl 

Just nu är det i stort sett ingen väntetid för teoriprov. Däremot påverkar pandemin och det stora intresset för körkort tillgången till körprov B, där väntetiden för prov är längre än normalt.

–Här kan alla hjälpas åt genom att komma väl förberedda och utbildade till provet. Vi ser dessvärre att många kommer för tidigt och gör prov. Det leder till många omprov, något som tyvärr bidrar till att köerna till körprov växer, förklarar Kristina Hagberg.

Tipset till alla som vill ta körkort är att planera sin utbildning väl, boka prov i god tid och varva teori och praktik samt mängdträna körning. Då ökar möjligheterna till lyckat prov.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Trafikverket

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in