Rekordmånga vill hyra bostad – det här ska du tänka på när du hyr ut

By on 31 augusti, 2021
Rekordmånga vill hyra bostad - ansökningarna via Blocket Bostad till att få en egen lägenhet har gått upp med 86 procent jämfört med genomsnittet i juni.

Inför hösten har allt fler vänt sig till hyresmarknaden för att hitta en bostad. Nya siffror från Blocket Bostad visar att trycket är rekordstort – ansökningarna till att få en egen lägenhet har gått upp med 86 procent jämfört med genomsnittet i juni.

Men vad ska man tänka på om man funderar på att hyra ut sin bostad? Och hur optimerar man sina chanser för att få en lägenhet? Blocket har samlat tipsen.

I snitt har 90 000 ansökningar i veckan gjorts på Blocket Bostad under augusti. Det är en 28-procentig ökning jämfört med motsvarande period förra året. De senaste 30 dagarna har ansökningarna ökat med 54 procent, i jämförelse med samma period innan dess.

– Vi ser tydligt att betalningsförmågan bland hyresgäster har kommit tillbaka. Intresset för att hyra bostad i höst är enormt stort, säger Åsa van der Vliet, marknadsplatsdirektör för Bostad på Blocket.

Dubbla kullar till universitet och amorteringskrav orsaker

Efterfrågan på tvåor är störst just nu. Sökningarna har ökat med 26 procent jämfört med samma period förra året. Även till ettor och treor har efterfrågan ökat, med 21 respektive sju procent jämfört med i fjol.

Antal ansökningar (förändring mot samma vecka förra året)

1:or + 21 %

2:or +26 %

3:or +7%

4:or +1%

Dubbla kullar till universiteten tros vara en anledning till att efterfrågan på mindre lägenheter utmärker sig. Förra årets antagna, som hittills läst på distans, ska nu tillbaka till campus liksom de som blivit antagna i år, och många är i behov av en ny bostad.

De stora studentstäderna visar störst förändring när det kommer till antal ansökningar, med Uppsala som har 50 procent fler ansökningar nu än förra året, och Lund – där antalet ansökningar har ökat med hela 71 procent.

Så ökar du chansen att nå fram till hyresvärden

 • Presentera dig – Berätta kort och kärnfullt hur du är som person och vad din sysselsättning är. Var noga med stavning och lyft fram det som gör dig till en pålitlig hyresgäst, till exempel om du är djur- och rökfri och har en stabil inkomst.
 • Bifoga bild – De flesta hyresvärdar tycker att det är positivt att få ett ansikte på den potentiella hyresgästen.
 • Lämna referenser – Hyresgäster som har godkända referenser har fyra gånger större chans till kontrakt än de som inte väljer att lämna referenser.
 • Ansök om Hyresgaranti – sökande med garantin har sju gånger högre chans att signera ett avtal via Blocket Bostad.

Tips till dig som ska hyra ut din lägenhet:

 • Se till att du har tillåtelse att hyra ut bostaden – du riskerar böter och i extrema fall fängelse om du inte har tillåtelse att hyra ut bostaden. Om du upplever att värden eller bostadsrättsföreningen felaktigt nekar dig uthyrning kan du vända dig till hyresnämnden för att få saken prövad.
 • Skriv alltid kontrakt.
 • Gör en lista över inventarier och gå igenom skicket på bostaden. Kom överens om vad som gäller om något går sönder.
 • Här kan du räkna ut vad som är en skälig hyra för din hyresrätt. Och här kan du räkna ut vad du kan ta i hyra om du hyr ut en bostadsrätt.
 • Om du vill ha ett extra tryggt sätt att hyra ut din bostad så erbjuder Blocket i samarbete med Qasa en modern uthyrningstjänst som bland annat ser till att du får hyran den 25e varje månad, hjälper dig hitta en bra hyresgäst och skapa ett tryggt avtal.

Tips till dig som ska hyra en lägenhet:

 • Titta alltid på bostaden innan du bestämmer dig
 • Betala ingen deposition innan du sett bostaden och skrivit kontrakt
 • Kolla upp att hyresvärden har tillåtelse att hyra ut bostaden – annars riskerar du att förlora kontraktet och måste börja om och hitta en ny bostad
 • Skriv alltid kontrakt och se till att hyresperiod, hyra (och när den ska betalas) och vad som ingår i hyran finns med. Se också till att ni är överens om vad som händer om något går sönder.
 • Kolla upp om du behöver skaffa en egen hemförsäkring.

Sverige
Örebronyheter

Källa Blocket

You must be logged in to post a comment Login