Rekordmycket pengar till idrotten genom Städa Sverige 2020

Av på 21 februari, 2021

Pandemin har drabbat svensk idrott hårt, med både minskade intäkter och möjligheter till aktiviteter. Därför är det glädjande att idrottens miljöorganisation Städa Sveriges år 2020 medförde rekordmycket pengar till idrotten.

Detta genom sina miljöprojekt där föreningar ges en ersättning för att städa sin närmiljö från skräp.

– I år är vi extra glada över rekordsumman 6,9 miljoner kronor som verksamheten bidragit med till svensk ungdomsidrott. Pengarna har behövts mer än någonsin för att hålla verksamheten igång och ungdomarnas drömmar vid liv, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Fler deltagare än förut
Föreningsersättningarna uppfyller ungdomarnas önskningar om allt från läger till nya matchställ, och bidrar ofta till att alla kan vara med oavsett ekonomiska förutsättningar hemifrån. Resultatet i kronor till idrotten är alltså nytt rekord för Städa Sverige och all time high når man också i antalet deltagare. Totalt 17 525 deltagare, idrottsungdomar och ledare tillsammans i sin förening eller sitt lag, har varit engagerade i insatserna för en skräpfri miljö. Coronasäkert, givetvis.

– Städuppdragen har för många inneburit ett roligt och coronasäkert avbrott i vardagen, en chans att faktiskt träffas, röra sig och göra något meningsfullt tillsammans, säger Wesslén.

21 500 gula säckar med skräp
Städa Sveriges verksamhet är möjlig tack vare sponsorer och partners från näringsliv, kommuner och andra organisationer, såsom Pantamera, Fortum, ICA Stiftelsen och ICA, TNT, Sabis och NEH. Alla tillsammans har möjliggjort att över 21 500 stora gula säckar har fyllts med skräp från kuster, älvar, vägar och andra områden där människor rör sig. Det är skräp som plast, fimpar, fiskenät, däck, glas, papper, miljöfarligt och så vidare.

– Vi är väldigt glada över den miljöinsats som alla medverkande ungdomar och ledare gör genom Städa Sverige, och är stolta över att kunna bidra till resultatet. Inte bara blir miljön renare, ungdomar blir också medvetna om miljöfrågor och vikten av att återvinna. Det är värdefullt, säger Lil Berger på Pantamera.

Städa Sveriges resultat 2020

  • 17 525 deltagare
  • 21 515 gula säckar med skräp
  • 175 städade kommuner
  • 6,9 miljoner kronor till idrotten

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Städa Sverige

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in