Rekordstark exportsektor kan ge nya jobb i Örebro län

Av på 27 november, 2021
Arkivbild

Över hälften av Sveriges stora exportföretag, 55 procent, räknar med att öka antalet anställda i Sverige under det närmaste året, visar Exportkreditbarometern från Svensk Exportkredit (SEK). Det är en rekordhög siffra. I Örebro län finns det drygt 900 exporterande företag som redan i dag sysselsätter över 20 000 personer.

– Så här ambitiösa sysselsättningsplaner har vi aldrig sett tidigare. 1,5 miljoner svenskar arbetar redan inom exportindustrin och exportnäringen ser en fortsatt stark konjunktur framför sig och behöver därför rekrytera ännu fler personer i Örebro län, säger Magnus Montan, vd för Svensk Exportkredit.

Mer än vartannat stort svenskt exportföretag, 55 procent, räknar med att öka antalet anställda i Sverige under det kommande året, visar Exportkreditbarometern. Det är den högsta siffran sedan Exportkreditbarometern började mäta 2013. Samtidigt tror rekordlåga 3 procent att personalstyrkan i Sverige kommer att minska de närmaste 12 månaderna. I Örebro län finns det drygt 900 exportföretag som tillsammans sysselsätter över 20 000 personer.

Barometern fortsätter att visa ett starkt samband mellan orderingång och sysselsättningsplaner. Andelen exportföretag som tror på ökad orderingång är lika många som anger rekryteringsbehov under det kommande året.

– En del företag återanställer efter att de tvingades säga upp personal under pandemin och många har också ett ökat rekryteringsbehov på grund av den starka konjunkturen. Rätt kompetens och god tillgång till finansiering kommer vara avgörande för att till exempel kunna investera i grön omställning, vilket långsiktigt stärker Örebro läns exportföretag, säger Magnus Montan.

Antalet anställda hos de stora exportföretagen väntas öka även utomlands, men inte i lika hög omfattning som i Sverige. Nästan fyra av tio företag, 37 procent, räknar med att anställa fler personer utomlands, medan endast 3 procent räknar med att minska antalet anställda utomlands.

– Allt fler vaccinerar sig världen över och samhällen öppnar upp, det ökar både produktion och efterfrågan. Den globala efterfrågan på hållbara lösningar har aldrig varit större och det gynnar svenska exportföretag och jag tror att vi kommer se effekterna av det även i Örebro län, säger Magnus Montan.

Frågan som ställdes var: Väntas antalet anställda i Sverige under de kommande 12 månaderna ha:

  • Ökat 55 procent (48 procent i vårens mätning)
  • Oförändrad 42 procent (49 procent)
  • Minskat 3 procent (3 procent)

Frågan som ställdes var: Väntas antalet anställda utomlands under de kommande 12 månaderna ha:

  • Ökat 37 procent (28 procent i vårens mätning)
  • Oförändrad 60 procent (71 procent)
  • Minskat 3 procent (1 procent) 

Om statistiken

Statistiken över antal exportföretag i Örebro län och deras anställda kommer från SCB:s företagarregister.

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Svensk Exportkredit

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in