Reparera eller separera – vilken väg bör du gå

Av på 4 april, 2021
Arkivbild.

Vi på goon.se menar på att grunden till alla relationer är empati, ömsesidighet och ett givande och ett tagande. För alla som lever i en varaktig relation dyker det då och då upp utmaningar och hinder på vägen. Vissa är så små att de löser sig av sig själv, men allt som ofta växer de till oöverstigliga berg om man inte aktivt gör något åt dem. Skönt att vet är att du faktiskt kan du gå stärkt ur det, oavsett om du väljer att reparera eller separera.

De flesta relationer skaver i perioder på ett eller annat sätt. Trots att ni i början var så kära i varandra, allt verkade så lätt och framtiden såg ljus ut. Men så gick åren och det börjar smyga sig in negativa mönster i relationen. Men ni älskar ju fortfarande varandra och delar en historia. Och romantiken finns fortfarande där, om än bara då och då.

Ofta väljer vi att ta den enkla och den för stunden minst smärtsamma vägen. Vi stannar kvar, väntar ut problemen och försöker trycka undan känslorna som pockar på. Men att gå runt i ovisshet, där något hela tiden skaver, hjälper inte, varken på kort eller lång sikt. Ett uppbrott kan trots allt leda till något bättre, när man väl har tagit sig igenom den allra tuffaste tiden. För även om livet inte alltid blir som du hade tänkt, så kan det bli riktigt bra ändå.

Det börjar med dig själv

Grunden till en sund relation börjar med dig själv och din egen självkänsla. Om vi inte älskar oss själva så är det svårare att älska någon annan, vare sig det är din vän eller din partner. Med sämre självkänsla kommer också tvivel inför relationen.

Om relationen skaver – är den då rätt för dig?

Oavsett om det är en vänskapsrelation eller en kärleksrelation, om relationen har många år på nacken eller är ny så händer det att det börjar skava. Beroende på vad du har lagt in för känslomässig investering i relationen kan det kännas olika, är det en ytlig relation är det kanske lätt att vända och går därifrån, men är det en djupare relation kan det vara både smärtsamt och sorgligt.

Om du trots upprepade försök att tillsammans med din parter inte kommer vidare, och situationen inte förbättras, då är det dags att revidera relationen. Den viktigaste parametern för att upptäcka om relationen skaver är att se till dig själv. Ställ dig en enkel fråga: ”Hur mår jag i den här relationen?”

Här är det viktigt att inte lägga in värderingar i frågan. Det spelar ingen roll vems ”fel” det är, eller vad som har hänt. Frågan är densamma, hur mår du i relationen och utifrån det svar du ger dig själv kan du även ta tag i frågan. Det låter kanske lätt, men det är många gånger långt ifrån lätt. Om svaret på frågan är att du inte mår bra, då behöver du se över din situation och aktivt arbeta för att ändra den.

Vad gör jag om relationen behöver repareras?

Det finns olika sätt att reparera en relation som skaver. Beroende på hur du mår är du också olika stark och redo att använda någon av de olika verktygen. Du kan till exempel:

• Kommunicera – det är alltid bra att prata, men se upp så det inte blir det enda ni gör. På siten goon.se finns verktyg för att kommunicera både enklare och bättre i ditt förhållande.

• Ta en paus– ibland kan man behöva ta en paus från varandra

• Prata med någon – en vän eller en professionell person som kan hjälpa till på vägen. Det är inte alltid lätt att komma på alla verktyg själv, då kan det vara skönt att få tips. Professionella personer kan ofta hjälpa dig med handfasta råd för att komma vidare i dina tankar och handlingar. Hos goon.se finns tips på samtalsstöd som gärna pratar med och stöttar dig om personer i din närhet inte finns tillgängliga.

• Ta dig tid och sätt upp deadline – det är inte alltid saker och ting blir tydliga direkt. Många lever i flera år med tankarna om att “Reparera eller separera”.

Det är dock krävande och utmattande att gå så länge och fundera. Sätt upp en deadline för dig själv och din relation, ge det t.ex. tre månader då ni båda aktivt jobbar på en förändring, har det inte blivit bättre under den perioden så behöver ni ta ett aktivt beslut hur ni vill att framtiden ska se ut. Bestäm när du ska tänka på detta och när du ska lägga det åt sidan, t.ex. “på bussen på väg till jobbet på morgonen, då tillåter jag dessa tankar att komma”.

Genom att kommunicera med dig partner och vara tydlig med vad du så kan du arbeta med en relation som har börjat skava med mål att reparera den. Det gäller dock att vara lyhörd och sätta upp mindre delmål på vägen, för att kunna mäta om relationen går framåt, stannat upp eller faktiskt backar och lösningen är separera.

När är det då läge att separera istället för reparera?
Enkelt uttryckt: när nackdelarna väger över fördelarna. Det finns självklart tillfällen då det inte är någon tvekan om att man ska separera. Om det t.ex. förekommer fysisk eller psykisk misshandel.

Det finns också tillfällen där även om grundkärleken finns där, så räcker den faktiskt inte till, och det bästa är att lämna relationen – hur ont det än gör. Skäl till det kan vara något av nedan:

1. Du utsätts för ett svek som inte kan förlåtas Ett av de allra vanligaste och största sveket är otrohet, och det går faktiskt att förlåta. Men det tar tid och kräver hårt arbete. Är ni inte båda beredda att arbeta vidare på relationen och förtroendet med full kraft så är situationen ohållbar.

2. Minus överväger plus Din kärleksrelation påverkar hur du generellt mår i livet. Även små saker som skaver i relationen kan det göra att du känner dig nedstämd och sorgsen. Det kan bli svårare att uppskatta saker du egentligen brukar tycka om, eftersom relationsproblemen påverkar hela din sinnesstämning. Så, var ärlig mot dig själv. Om du märker att relationen gör dig olycklig och den känslan inte släpper trots försök att förbättra saker mellan er är det dags att lämna.

3. Framtiden är oviss Vi vill alla bli älskade och många av oss är rädda för att bli ensamma. Det här kan göra att vi ibland lite för lättvindigt väljer att gå in i en relation, som kanske egentligen inte är hundra procent bra ens från början. Vi väljer att blunda för problemen och att inte känna efter för mycket – eftersom alternativet att vara ensam känns så skrämmande. Var ärlig mot dig själv, om du innerst inne har svårt att se en framtid ihop, eller hoppas på att träffa någon annan som du känner starkare för, borde du göra slut redan nu. Det är varken ärligt mot dig själv eller din partner att stanna i något halvdant.

Vi på GO ON brukar säga att ”hellre leva själv än ensam tillsammans”.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: GO ON

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in