Resenärer vill ha billig nationell månadsbiljett

By on 24 juli, 2022
Foto: Resenärerna

Konsumentorganisationen Resenärerna vill göra det billigare och enklare att resa kollektivt och vill se en nationell månadsbiljett, likt den Klimaticket som sedan i somras gäller i all kollektivtrafik i Tyskland, för 9 Euro i månaden. Tysklands transportminister säger idag att försöket med den billigare månadsbiljetten, som finns att köpa fram till den sista september, planeras att förlängas.

– Om regeringen tänker ta klimatfrågan på allvar måste man se till att det blir enklare och billigare att resa kollektivt, säger Resenärernas ordförande Jonas Friberg.

Den som reser kollektivt möts idag av en bred flora av olika biljettyper med skilda regelverk och villkor. Det skapar trösklar för den som vill resa kollektivt vare sig det är lokalt, inom en region eller mellan regioner. Resenärerna anser att det är orimligt att det finns så många olika regler och biljettyper. Organisationen gjorde nyligen en genomgång av hur många olika pensionärsbiljetter det finns, och kom fram till att det är fler än 80 olika regler, beroende på vilken region man reser i, vilken kommun man är skriven i och vem man reser med.

– Det måste bli lättare att resa kollektivt. Idag är så komplicerat att förstå vilken biljett man ska ha och hur man köper den. Dels är det olika regler och system runt om i landet i den regionala kollektivtrafiken, dels har de kommersiella trafikföretagen sina olika biljettsystem. Idag måste man vara proffs för att kunna resa kollektivt, säger Friberg.

Den 1 juli föreslog Trafikverket att statsbidrag ska kunna sökas av regionala kollektivtrafikmyndigheter för att stödja nationella biljettsamarbeten. Resenärerna vill nu att dessa medel ska användas för att införa en billig nationell månadsbiljett likt Klimaticket i Tyskland.

– Att införa en biljett som gäller för all kollektivtrafik i hela Sverige är ett ypperligt tillfälle att locka fler att börja resa kollektivt. Under sommarmånaderna är det också mindre folk som reser med regionaltågen samtidigt som det är fullt på fjärrtågen så det skulle därför också underlätta att få en jämnare fördelning av resenärer på tågen, avslutar Friberg.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Resenärerna

You must be logged in to post a comment Login