Revansch för Harlaut – vidare till slopestylefinal i världscupen

Av på 19 mars, 2021

Henrik Harlaut fick sin revansch i slopestylekvalet på världscupen. Med en fjärdeplats i sitt heat gick han vidare till lördagens final. Jesper Tjäder tog sig vidare till final för tredje gången i rad med en sjätteplats.

Efter VM, som avslutades med guld till Oliwer Magnusson, är det nu världscupens tur att ta plats i Aspen. Med många uppskjuta och inställda tävlingar denna säsong passar internationella skidförbundet på att arrangera världscuptävlingar i anslutning till mästerskapet. Detta har inneburit ett intensivt schema för åkarna som nu laddat om inför världscupens slopestylekval.

För Henrik Harlaut, som inte tog sig till final under VM, blev dagens kval en revansch. Första åket gav honom 87.00 poäng och tog honom vidare till final.

– Det känns otroligt härligt faktiskt, jag tycker jag fick den poäng jag var värd idag. Jag gjorde rätt liknande åk som jag gjorde i VM men la till ett extra varv och en annan rotation på sista hoppet för att vara säker, jag ville verkligen inte missa en till finalplats, säger Henrik Harlaut.

Med kvalet avklarat är det en lättad och laddad Henrik Harlaut som ser fram emot finalen på lördag.

– Finalen känns bekvämare, jag tycker otroligt mycket mer om att köra final än just kval. Nu är det final så då kommer jag bara köra det bästa åket jag kan köra och har tre chanser på mig att sätta ner det, jag ska köra all in, säger han.

Även Tjäder vidare till final
I kvalet var åkarna, precis som på VM, uppdelade i två heat. Det bästa åket av två räknades och de sex bästa från varje heat kvalificerade sig till lördagens finaler. Jesper Tjäder körde i det första heatet där konkurrensera var stenhård. Han låg länge på en femteplats och det var spännande in i det sista. Till slut blev han nedflyttad till en sjätteplats som räckte för att gå vidare till lördagens final, något han nu lyckats med tre tävlingar i rad.

– Det gick helt enligt plan, jag startade som trea i mitt heat och coursen var helt perfekt. Jag hade en ganska hög poäng, 90.25, så det var inte lika nervöst den här gången som på slopestylekvalet på VM, säger Jesper Tjäder.

Efter intensiva tävlings- och träningsdagar väntar nu en vilodag innan det är dags för final.

– Det ska verkligen bli skönt med en vilodag nu. Det har varit ganska hektiskt så i morgon ska jag bara ta det lugnt. Sen inför finalen har jag lite att steppa upp, säger Jesper Tjäder.

Den nyblivne världsmästaren i big air, Oliwer Magnusson, slutade på en elfteplats i sitt heat och missar tyvärr finalen.

– Oliwer missade lite på graben i första åket. Han tog den och sen tappade han den och tog den igen. Men han gjorde ett jättebra åk, säger förbundskapten Niklas Eriksson.

Högst poäng i kvalet fick Mac Forehand, USA, och Teal Harle, CAN i deras respektive heat. På damsidan visade Ailing Eileen Gu, CHN, att formen håller i sig när hon kvalade som etta.

Finalen för både damer och herrar körs på lördag kl.16.30 svensk tid.

Sport | Skidor
Örebronyheter

Källa: Svenska Skidförbundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in