RFSU och pensionärsorganisationer satsar för att ge seniorer ett bättre sexliv

By on 1 januari, 2021

Kan man ha sex fast man inte längre kan få stånd? Hur kan man fortsätta att ha ett sexliv även fast man bor på äldreboende? Och vilka sexleksaker är egentligen bäst för den som är lite äldre? Nu släpper RFSU tillsammans med pensionärsorganisationerna “Länge leve lusten” en film och en broschyr om sex för seniorer.

Äldre och sex är ett ämne som kan vara som kan vara tabubelagt och ofta glöms bort. Nu släpper RFSU en broschyr och en film om äldre, sex och relationer för att bidra med kunskap och inspirera äldre att bejaka sin lust. Arbetet har gjorts tillsammans med pensionärsorganisationerna PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna.

– Trots att äldre har mer sex idag än tidigare så är det fortfarande obekvämt att prata om. Man ser ofta på äldre som en grupp som varken ska ha eller ska vilja ha sex. Det är en syn som finns både inom vården och i samhället i stort. Med den här satsningen vill vi lyfta att sex och sensualitet är en viktig del av livet oavsett ålder. Lusten går inte i pension, säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

Broschyren tar upp allt från hur man kan träffa en partner på äldre dagar till hur man kan hålla kvar lusten livet ut. Den tar också upp svårigheter som erektionsproblem och vad som händer med sexlivet när man till exempel flyttar till äldreboende.

Förhoppningen är att fler ska börja våga prata om äldres sexualitet, och att fler ska få kunskap om hur man kan ha sex och njuta av sin kropp oavsett ålder.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa: RFSU

You must be logged in to post a comment Login