Riksidrottsförbundet begär möte med inrikesministern

By on 9 oktober, 2020
Björn Eriksson vill ha ett möte med inrikesministern.

Minst 20 EU-länder tillåter inresor för elitidrottare. I Sverige har idrottsrörelsen inte fått något besked från regeringen. Frågan är brådskande och idag har återigen Riksidrottsförbundet skickat en uppmaning till inrikesminister Mikael Damberg om att skyndsamt hantera frågan. Björn Eriksson vill ha ett möte med inrikesministern.

– Idrottsutövare, ledare, domare och funktionärer som kommer till Sveriges internationella idrottsevenemang på elitnivå ska omfattas av undantag för inreseförbud. Frågan måste nu hanteras skyndsamt annars riskerar Sverige att tappa ännu fler tävlingar och matcher än de som redan flyttats till andra länder, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Enligt förordningen (2020:127) om tillfälligt inreseförbud till Sverige har regeringen beslutat att tillfälligt förbjuda icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. I förordningen har tagits in vissa undantag. Regeringens beslut anges ligga i linje med rekommendationer från EU.Förordningen och dess tillämpning medger inte inresa för elitidrottare, ledare, domare eller funktionärer som är en förutsättning för internationella idrottsevenemang på elitnivå såsom världscup, världsmästerskap (VM), europamästerskap (EM) eller motsvarande. Detta ställer till stora problem för svenska specialidrottsförbund både som arrangör och som tävlande.

– Dessa personer borde bedömas utföra nödvändiga funktioner för Sverige på samma sätt som undantaget gäller för andra verksamheter. Idrotten har kunnat visa på det stora ansvar vi är beredda att ta och de rigorösa och långtgående protokoll som etablerats för elitidrott för att minska smittspridning, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Regionalt
Örebronyheter

Källa RF/SISU

You must be logged in to post a comment Login