Röda Korset fördubblar insatserna i Cox’s Bazar

Av på 22 november, 2017
Foto: Röda Korset

Den humanitära situationen för människorna i Cox’s Bazar, Bangladesh, är akut, sedan augusti har över 600 000 människor flytt från Myanmar. Svenska Röda Korset fördubblar nu insatserna för att möta de enorma hjälpbehoven.

På kort tid har området Cox’s Bazar längs gränsen mot Myanmar i Bangladesh blivit världens största samling av människor på flykt. Situationen är särskilt utsatt för de kvinnor och barn som befinner sig i lägret.

– Människor har flytt för sina liv och bär på hemska minnen. Väl framme i Bangladesh väntar en svår tillvaro i flyktinglägren. Det är trångt och det råder akut brist på allt. Människor lever bokstavligen på kullar av gyttja utan tillgång till mat, rent vatten, säkra latriner och sjukvård. Det är fruktansvärt, säger Michaela Friberg Storey, chef för internationella insatser vid Svenska Röda Korset, nyss hemkommen från Cox’s Bazar.

För att möta de enorma hjälpbehoven i Cox’s Bazar fördubblar nu Svenska Röda Korset insatserna med hjälp av medel från Sida.

Vår främsta prioritering är att fler människor ska få tillgång till rent vatten. Det förebygger sjukdomar och ser till att människor inte torkar ut. Det är också bråttom att få på plats fler säkra latriner, säger Michaela Friberg Storey.

Samtidigt har Röda Korset satt upp ett fältsjukhus med 60 bäddar och flera mobila sjukvårdsteam rör sig runt i området.

– Människor dör i brist på sjukvård. Därför placerar vi nu fler läkare och sjuksköterskor i Cox’s Bazar så att arbetet med att rädda liv kan intensifieras, säger Michaela Friberg Storey.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in