Rösta fram fin-priset 2021 – utse 2020 års vackraste nyproduktion

By on 16 februari, 2021
Flerfamiljshuset på Oskarsvägen 36 i Örebro Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Vilken ny byggnad anses vara vackrast i Sverige när folket får välja? Det är dags att rösta fram fin-priset 2021, dvs att utse Sveriges vackraste nyproduktion 2020.

Ni har säkert alla hört talas om Arkitektupprorets populära tävlingar där Arkitektupproret tidigare har utnämnt Sveriges fulaste byggnad (2020), Sveriges vackraste byggnader (2019), Sveriges fulaste städer (2018) och Sveriges vackraste städer (2017). Som vanligt utser Arkitektupproret också i år Sveriges fulaste nyproduktion Skönhet går självklart att mäta!

Årets byggnader har nominerats av Arkitektupprorets nära 50 000 följare. Det är sannerligen inte lätt att hitta vacker nyproduktion i Sverige. 2018 lyckades man skrapa ihop tolv bidrag, 2019 hittade Arkitektupproret bara åtta, 2020 blev det tolv igen, men i år hittade mani hela sexton bidrag. Omröstningen avslutas i samband med Kasper Kalkon-priset.

Tekniska problem med omröstningen i år

Uppdatering 11 februari: Efter en veckas röstande gick det inte längre att klicka på alternativen då omröstningarna enligt Facebooks meddelande “has expired”, men ni kan vara lugna för Arkitektupprore har löst det genom att starta om båda omröstningarna från början. De redan 5700 inkomna rösterna kommer plussas på slutresultatet så att inga röster missas. Har Facebook ändrat så att alla omröstningar bara gäller under max 1 vecka? Om samma sak uppstår igen efter vecka 2 så startar Arkitektupprore om på nytt igen och röstar via veckoheat. Därmed blir det mer spännande eftersom ni inte kan vara säkra på slutresultatet förrän man har plussat ihop samtliga tävlingars resultat.

Sveriges vackraste nyproduktion 2021 – de nominerade

1. Kv. Glädjen, Södra Torggatan 8-10, Kungsbacka

Arkitekt: Brunnberg & Forshed
Byggherre: Dan Danielsson Fastigheter

Är Kv. Glädjen i Kungsbacka Sveriges vackraste nyproduktion 2020?

Det är sällan som det byggs vackert i svenska städer, men i Kungsbacka hände det förra året. Det nyss färdigställda huset är anpassat till Kungsbackas skala och byggnadstradition, med lokaler i gatuplanet och bostäder ovanpå. Brunnberg & Forshed heter arkitektfirman och de har mycket annat på gång som man kan se på deras facebooksida. Varje år sedan starten har de nominerats i vår fintävling och vi räknar med att de kommer med fler vackra projekt under 2021.

Är Kv. Glädjen i Kungsbacka Sveriges vackraste nyproduktion 2020?

2. BRF Vikingshill Herrgårdar, Nacka

Arkitekt: Dreams & Coffee AB
Byggherre: Rubanken.

Är BRF Vikingshill Herrgårdar i Nacka Sveriges vackraste nyproduktion 2020?

Är BRF Vikingshill Herrgårdar i Nacka Sveriges vackraste nyproduktion 2020?

Arkitektfirman Dreams & Coffee är kända för sina lyxvillor över hela Sverige, men i år har de byggt ett flerfamiljshus och kan därför delta i vår fintävling. Så här står det på mäklarens hemsida där lägenheterna just nu är till salu: “På en höjd med utsikt över Stockholms inlopp ligger Brf Vikingshill Herrgårdar. Byggherren har tillsammans med arkitekt Heidi Mikalsen omsorgsfullt skapat 12 stycken exklusiva och unika bostadsrätter med villakänsla i en vacker herrgårdsliknande miljö. Bostadsrätterna präglas av hög standard, tidlös arkitektur och påkostade materialval. Till varje bostad hör egen takterrass, balkonger och/eller generös altan samt eget garage. Planerad inflyttning våren 2021.

3. BRF Köpenhamnsgård 2, Kärradal i Varberg

Arkitekt: Voten Konsult AB
Entreprenör: PG Bygg
Byggherre: Mjöbäcksvillan

BRF Köpenhamnsgård i Varberg Sveriges vackraste nyproduktion 2020?

BRF Köpenhamnsgård i Varberg Sveriges vackraste nyproduktion 2020?

Varberg har under de senaste åren byggt flera vackra byggnader som flörtar med klassisk tradition och i år deltar de med nya flerfamiljshus i området Kärradal. Vem skulle välja en låda framför detta?

4. Kvarteret Garvaren, Norrköping

Arkitekt: Arkitektur+Development Reppen Wartiainen
Byggherre: Botrygg AB

Är Kvarteret Garvaren i Norrköping Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Kvarteret Garvaren flörtar lite med klassisk tradition samtidigt som det stryker modernisterna medhårs med oregelbundet placerade fönster i olika storlekar. Huset passar mycket bra in i omgivningen och fasaden är mer spännande än något vi har sett på länge.

5. Kvarteret Ciselören, Eksjö

Arkitekt: OkiDoki! Arkitekter
Byggherre: Eksjö kommun

Är Kvarteret Ciselören i Eksjö Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Är Kvarteret Ciselören i Eksjö Sveriges finaste nyproduktion 2020?

OkiDoki Arkitekter har ofta sträckt ut handen till Arkitekturupproret med sina projekt. Ibland bygger de lådmodernism, men lika ofta flörtar de med klassisk tradition. Eksjö har tillsammans med Nora och Hjo länge kallats för Sveriges tre bäst bevarade trästäder, då de skonades nästan helt under rivningshysterin. Tyvärr brann ett helt kvarter med historiska trähus ner i Eksjö i slutet av sommaren 2015. Några representanter från Arkitekturupproret var på plats och beskådade tragiken några veckor efter branden. Oron var stor i hela Sverige att husen skulle ersättas med någon ful lådbebyggelse. OkiDoki lyckades vinna upphandlingen med ett nutida förslag som starkt knyter an till det som har försvunnit för alltid.

6. Flerfamiljshuset på Oskarsvägen 36, Örebro

Rösta här » facebook.com/groups/Arkitekturupproret/permalink/3691842440907006/

Entreprenör: ByggTema
Byggherre: Stigsdotter fastighet AB

Är Flerfamiljshuset på Oskarsvägen 36 i Örebro Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Är Flerfamiljshuset på Oskarsvägen 36 i Örebro Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Ett vackert gammalt hus i Örebro var så pass skadat att det inte gick att rädda. Lyckligtvis är det helt nybyggda husets fasad tydligt inspirerat av det rivna huset samtidigt som insidan har blivit ett flerfamiljshus.

Rösta här » facebook.com/groups/Arkitekturupproret/permalink/3691842440907006/

7. Snickerihall tillhörande Jupiter & Gran

Arkitekt: Eric Norin
Byggaktör: Jupiter & Gran
Byggherre: Daniel Blomqvist + Jupiter & Gran

Är Jupiter & Grans snickeri utanför Sundsvall Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Är Jupiter & Grans snickeri utanför Sundsvall Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Ni följer väl alla den hajpade arkitektbyrån Jupiter & Gran på Facebook? Då har ni sett hur de planerar att massproducera vackra trähus i olika storlekar och färger. En första prototyp är redan under uppbyggnad och inom några år kommer ni troligtvis kunna se deras hus i hela Sverige. Än så länge får ni hålla till godo med deras vackra snickerihall som stod klart 2020 i Matfors utanför Sundsvall.

8. Vintertullstorget 1, Stockholm

Arkitekt: Urban Couture Arkitekter
Byggherre: Savana Entreprenad

Är Vintertullstorget 1 i Stockholm Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Ett nedgånget kontorshus i Stockholm har har förvandlats till lägenheter och även fått en total makeover så att man kan kalla det för ett helt nytt hus. På taket tillkom dessutom två extra våningar. Adressen är Vintertorget och vi kan bara hoppas på fler liknande projekt från Urban Couture Arkitekter.

9. Kalle Fällströms flerfamiljshus i Borgunda, Lidköping
Arkitekt: Kalle Fällström
Byggaktör: Kalle Fällström

Är Kalle Fällströms flerfamiljshus i Borgunda Sveriges vackraste nyproduktion 2020?

Är Kalle Fällströms flerfamiljshus i Borgunda Sveriges vackraste nyproduktion 2020?

Hyresvåningar med sekelskiftskänsla och högt till tak förknippas ofta med äldre fastigheter i centrala stadsdelar, men det finns undantag. Kalle Fällströms nybygge i Borgunda är ett av dem. Kalles hittills största satsning, en herrgårdsliknande fastighet i stil från förra sekelskiftet, stod färdig hösten 2020. En byggnad med fyra stora lägenheter till uthyrning. Nyligen har de första hyresgästerna flyttat in i de rymliga våningarna. Tre av lägenheterna är på 115 kvadratmeter och den fjärde är på 140 kvadratmeter. Takhöjden ligger på 3,5 meter. Balkonger och uteplatser är generöst tilltagna. Kalle har skyndat långsamt med projektet. De första ritningarna gjordes 2015, efter inspiration från Wallby säteri utanför småländska Vetlanda. Bottenplattan göts året därpå och sedan dess har Kalle ägnat det mesta av sin lediga tid åt arbetet. – Jag har gjort det mesta jobbet själv, förklarar Kalle.

10. Bergslagens Sparbanks kontor, Rådmansgatan 28, Nora.

Arkitekt: Okänd
Byggaktör: Okänd

Är Bergslagens Sparbanks kontor i Nora Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Är Bergslagens Sparbanks kontor i Nora Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Det är inte första gången Nora nomineras i Arkitekturupprorets fintävling. Tillsammans med Eksjö och Hjo är Nora en av Sveriges bäst bevarade trästäder då de skonades nästan helt under rivningshysterin. Det verkar finnas en stolthet i att I bygga nytt som passar in istället för att sticka ut och provocera. Nästan alla nya byggnader påminner om de vackra gamla husen, men självklart med en modern interiör.

11. Brf Walla, Ludvika

Arkitekt: Sebastian Lundberg, PE Arkitektur
Byggaktör: Fagerheim
Byggherre: Sakofall Fastigheter

Är Brf Walla i Ludvika Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Är Brf Walla i Ludvika Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Ännu ett projekt som visar att även en enkel och kostnadseffektiv byggbarack kan göras vacker.

12. Det nya LSS-boendet på Kyrkogatan, Smedjebacken

Arkitekt: Structor Örebro AB (avdelning Fagersta)
Entreprenör: NJ Bygg AB, Ludvika
Byggherre: Bärkehus AB (Erik Hägerman)

Är det nya LSS-boendet i Smedjebacken Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Är det nya LSS-boendet i Smedjebacken Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Invånarna i Smedjebacken är mycket stolta över det nya LSS-boendet som har byggts i klassisk tradition. Det är alltid glädjande med nyproduktion som passar in tillsammans med redan existerande vackra gamla hus. Vem vill inte ha harmoni och skönhet i sin stad?

13. Tvärpilen, Kivik.

Arkitekt: Ronander & Laursen Arkitekter
Byggherre: Sven Erik Borglund

Är Tvärpilen i Kivik Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Är Tvärpilen i Kivik Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Tvärpilen tävlade även för två år sedan, men då det är frågan om ett stort område där nya hus nu är klara får projektet därmed delta igen. Byggherren har satsat på miljötänkande med solpaneler och ett eget reningsverk. Namnet Tvärpilen kommer från ett fornfynd som hittades under en arkeologisk utgrävning i kvarteret.

14. Norr Enby, Sorunda, Nynäshamn

Arkitekt: Rofa Design
Entreprenör: Strängbetong
Byggherre: Rofa Design

Är Norr Enby i Nynäshamn Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Är Norr Enby i Nynäshamn Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Så här skriver Strängbetong på sin facebooksida: “Bygga nytt i gammal stil? Inga problem! Åt företaget Rofa Design levererar vi just nu projektet Norr Enby – en herrgårdsliknande byggnad i Sorunda utanför Stockholm. Byggnaden ska användas som kontor och lager och kommer även ha två lägenheter. Mittpartiet kommer ha två plan medan de båda flyglarna kommer vara i ett plan.” Vi har försökt få tag på bilder av det färdiga projektet, men inte lyckats. Byggnaden får därför tävla med de bilder som vi fick tag i för ett halvår sedan, så kompletterar vi med nya bilder så snart vi kan.

15. Godhems backe, Göteborg

Arkitekt: Krook & Tjäder
Byggherre: Wallenstam

Är Godhems backe i Göteborg Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Är Godhems backe i Göteborg Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Krook & Tjäder visar här att de inte längre vill hålla sig till en modernistisk stadsplanering. Det är rortfarande rätt fyrkantigt, men tätheten ger en känsla av stadsbyggnation istället för de friliggande punkthus som Sveriges Arkitekter nästan alltid föredrar. Att husen har olika höjd och olika färger ger ett intryck av variation. Ett stort steg framåt för Göteborgs arkitektur.

16. Svea Symfoni, Sveakvarteren, Stockholm
Arkitekt: Brunnberg & Forshed
Byggherre: Convea

Är Svea Symfoni Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Är Svea Symfoni Sveriges finaste nyproduktion 2020?

Nöje | Regionalt
Örebronyheter

Källa Arkitektupproret

You must be logged in to post a comment Login