Rusning efter husdjur på Blocket – så ser du till att djurköpet blir tryggt för alla inblandade

Av på 11 juni, 2020

I en tid då många sitter isolerade i sina hem kan ett husdjur både öka välmåendet och minska ensamhetskänslorna – det är därför inte så konstigt att sökningarna efter husdjur på Blocket har ökat lavinartat under våren. Blocket listar vad som är viktigt att tänka på vid köp av husdjur – både för dig som djurägare, och för djurets bästa. 

Social distansering blir mer gemytligt med en hundvalp eller kattunge, tänker nog många – åtminstone vittnar sökningarna efter djur på Blocket om det. De senaste 30 dagarna har sökningarna på husdjur ökat stort jämfört med samma period förra året. I maj har sökningarna på “valpar” ökat med hela 218 procent jämfört med året innan. Även sökningar på ‘hund’ (133 %), ‘katt’ (87 % och ‘kattungar’ (114 %) har ökat stort.

Förutom att vi ser ett enormt söktryck på både hundar och katter på Blocket, så är det dessutom tomt på många katthem, och hunduppfödare blir nedringda av köpare – det finns helt enkelt en stor efterfrågan på husdjur just nu. Det är inte så konstigt, det finns otaliga studier som visar att sällskapsdjur ökar vårt välmående och lindrar ensamhet – vilket i högsta grad är viktigt i en tid då många är isolerade, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.

Mer tid i hemmet öppnar upp möjligheter för fler att uppfostra en valp, eftersom fler kan stanna hemma under valpperioden. Det är i grunden något fint – att fler har möjlighet att skaffa sig ett sällskapsdjur. Men det gäller att tänka efter och se till att ha en plan för hur vardagen med ditt nya husdjur ska fungera inte bara i år, utan också 10-15 år framåt.

Även om du jobbar hemifrån i flera månader till så är det viktigt att planera för tiden som kommer sedan. Hur länge tänker du lämna hunden ensam när vardagen går tillbaka till det normala? Vem kan passa hunden eller mata katten när du är iväg? Ett djur kostar inte bara i inköpspris, utan du måste också se till att ha råd med mat, försäkringar och veterinärkostnader. Att köpa djur är ett stort ansvar och ska aldrig vara en ogenomtänkt impulshandling som bara passar här och nu, säger Matilda Adelborg.

Blocket samarbetar med Djurskyddet Sverige och gemensamt har man tagit fram ett antal tips och råd för en trygg djuraffär.

– Många djur skulle slippa omplaceras om fler tänkte efter ordentligt innan man skaffar ett djur. Vi har äntligen lyckats komma ifrån problemet med sommarkatter, låt oss inte sitta med “coronakatter” eller hundar på djurhemmen om ett år, säger Åsa Hagelstedt, Generalsekreterare på Djurskyddet.

Tips inför ditt hundköp

 • Läs på om den ras du är intresserad av, att du och hunden har samstämmiga behov är en viktig förutsättning för ett bra liv ihop. Detta inkluderar inte bara hundens fysiska och mentala behov, utan också behovet av till exempel pälsvård.
 • När du bestämt dig för ras är det dags att hitta den hundindivid inom rasen som passar just dig. Precis som människor har hundar olika personlighet. Besök alltid hunden och säljaren i deras hemmiljö (eller utomhus om uppfödaren inte vill träffas hemma i dessa tider) innan köpet. Om säljaren inte tillåter detta, avstå från affären och anmäl annonsen till Blocket!
 • Köp aldrig hundvalpar som är yngre än åtta veckor. Det är av största vikt att valpen får tillbringa sina första månader i livet med sin mamma och eventuella syskon. Det är dessutom förbjudet enligt lag att skilja valpen från mamman före åtta veckors ålder. Det är lag på att alla hundar ska id-märkas senast vid fyra månaders ålder. Likaså är det lag på att alla hundar ska vara ägarregistrerade hos Jordbruksverket.
 • Köp aldrig hundvalpar som kostar mindre än 1000 kronor (Blocket tillåter inga annonser där hundarna kostar mindre än så). Att bli djurägare är ett stort ansvar och skall inte vara en ogenomtänkt impulshandling. Därför har Blocket tillsammans med Djurskyddet i Sverige beslutat att inte tillåta annonser där djuren skänks bort.
 • Skriv alltid ett köpekontrakt, och betala aldrig i förskott till bankkonto.
 • Köp aldrig en hund som smugglats in till Sverige! Dessa hundar smugglas in i Sverige på ett, ofta plågsamt sätt och kan medföra smittspridning till människor och djur. Läs mer på Jordbruksverket. Har du minsta misstanke om att det kan röra sig om en smuggelhund, avstå! Och anmäl annonsen både till Blocket och till Jordbruksverket. Är hunden importerad så bör säljaren kunna berätta om kenneln som fött upp hunden och hänvisa till hur man får kontakt med dem.
 • Köper du en blandrashund, ta reda på vilka raser som finns representerade i din hund om det är möjligt. Läs på om dem och fundera på om de passar dig och om det verkar lämpligt att para ihop dem i en och samma individ. Om det är viktigt för dig att hunden är renrasig så ska du kontrollera stamtavlan.
 • Se till att det följer med ett veterinärintyg, som inte ska vara äldre än en vecka, på att hunden är frisk vid köpet. Det är också rekommenderat att hunden är vaccinerad, då medföljer även ett vaccinationskort.
 • Saker du bör ha införskaffat innan du tar hem din hund: Mat- och vattenskål, halsband/sele och koppel, hundsäng, hundbajspåsar, hundfoder, kloklippare, hundschampo, något att bita på för tänder som kliar.
 • Hitta rätt hundförsäkring. Att försäkra sin hund är viktigt. Även om det är tråkigt att tänka på sjukdomar och skador när du just bestämt dig för att köpa hund så är det bra att ha i åtanke att din framtida kompis faktiskt kan bli sjuk eller råka ut för en olycka. Då är det tryggt att ha en försäkring som täcker kostnader för dyra veterinärbesök och som gäller hela hundens liv.

När du köper hund bör du ta del av råden från Djurskyddet och även Svenska Kennelklubben.

Tips inför ditt kattköp

 • Börja med att ta dig en ordentlig funderare – har du tid och råd att ta hand om en katt under många år framöver? Att en frisk katt blir femton år är inte ovanligt.
 • Köp aldrig en kattunge som är yngre än tolv veckor, det är av största vikt att kattungen får tillbringa sina första månader i livet med sin mamma och eventuella syskon. Det är dessutom förbjudet enligt lag att skilja kattungen från mamman före tolv veckors ålder.
 • Id-märk och registrera alltid din katt. Id-märker gör du hos veterinär och registrera kan du göra i Kattförbundet Sveraks ID-registeroch på Svenska Kennelklubbens ägarregister DjurID. Är katten registrerad är chansen större att du får tillbaka den om den springer bort.
 • Kastrera din katt om du inte ska använda den i avel. Då försvinner risken att få oplanerade kattungar och katten håller sig generellt mer i omgivningen av hemmet.
 • Be att katten du köper ska vara veterinärbesiktigad och vaccinerad när du köper den. Då medföljer ett veterinärintyg som inte ska vara äldre än en vecka.
 • Om du köper en raskatt följer alltid att en stamtavla (registrerad i SVERAKeller annat kattförbund) med katten. Saknas stamtavla räknas katten som en huskatt, hur rasren uppfödaren än säger att den är. Att kattungen är registrerad med en stamtavla innebär att uppfödaren har förbundit sig att följa vissa regler och krav.
 • Skriv alltid ett köpekontrakt när du köper katt.
 • Saker du bör ha införskaffat innan du tar hem din katt: transportbur, kattlåda, kattsand, matskål, vattenskål, kattmat, klösbräda, kattgräs, kattleksaker, klotång, kam, borste och ett kattapotek (till exempel fästingplockare, termometer, bandagematerial).
 • Hitta rätt kattförsäkring. Att försäkra sin katt är viktigt. Även om det är tråkigt att tänka på sjukdomar och skador när du just bestämt dig för att köpa katt så är det bra att ha i åtanke att din framtida kompis faktiskt kan bli sjuk eller råka ut för en olycka. Då är det tryggt att ha en försäkring som täcker kostnader för dyra veterinärbesök och som gäller hela kattens liv.

Ta del av de lagar och råd som omfattar dig och din katt på Jordbruksverkets hemsida.

När du köper katt bör du även ta del av råden från Djurskyddet.

Jag kan inte längre ta hand om mitt djur – vad gör jag?

Har du skaffat dig ett djur som du inte längre kommer kunna ta hand om? Hör i första hand med människor som redan känner dig och djuret. Finns det inte någon i din närhet kan du annonsera efter en ny ägare. Kom ihåg att vara mycket noggrann med att ställa kritiska frågor till potentiella nya ägare – och var beredd på att få kritiska frågor tillbaka. Du kan också ta hjälp av ett djurhem om situationen är akut.

Behöver du hjälp en kortare tid, under till exempel en sjukdomstid så finns det flera djurhem med pensionatsmöjligheter som kan ta emot ditt djur mot betalning. Var alltid noga med att skriva avtal, både om någon tar hand om ditt djur under en kortare tid samt vid överlåtelse av djuret. Se också till att ändra ägare i det ägarregister som djuret finns med i.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Blocket

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in