Rusta upp bilen för vintervägarna

By on 26 december, 2021
Arkivbild

Efterfrågan på större bilar som kan mästra tuffa vägunderlag ökar i takt med att temperaturen sjunker, bilåterförsäljaren Kamux listar därför några av årets favoriter och ger samtidigt fem tips för hur du ska utrusta bilen för de kallaste vintermånaderna.

Julfirande med nära och kära, vita landskap och skidåkning uppe i norr. De svenska vintermånaderna bjuder på många härligheter. Det är däremot en tid som innebär snabba väderväxlingar som ena dagen innebär regn och nästa minusgrader med halka. Därför är det extra viktigt att vara försiktig ute på de oförutsägbara vintervägarna.

– Under vintermånaderna ser vi att många är ute efter större bilar med bra utrymme och bra fäste på de hala vägarna. Dessutom närmar sig julen med stormsteg och det är dags för många att packa bilen och åka i väg till sina familjer för firandet. Då vill man självklart ha en säker och stabil bil, säger Kerim Nielsen, vd Kamux Sverige.

Kamux mest efterfrågade bilar i vinter:

  1. Volkswagen Passat/Volkswagen Touareg
  2. BMW X3
  3. Mitsubishi Outlander
  4. Nissan Quashqai
  5. Ford Edge

Vinterkörningen testar dina kunskaper som bilförare så det gäller att ha tålamod och bibehålla lugnet i alla situationer. Det finns några enkla knep att ta till för en säkrare körning och för att vara beredd på det oförutsägbara redan innan man ger sig ut på vägen. Så hur ska du rusta bilen i vinter?

Fem tips: Så utrustar du bilen inför vintern

….

Kontrollera bilen

För att bilen ska behålla sin funktionalitet och sitt försäljningsvärde när frosten och minusgraderna kommer fram är det viktigt att kontrollera ett par saker. Innan snö och frost är ett faktum bör du se så att bilens batteri har kontrollerats vid den senaste servicen. För dieselbilar är det också värt att kontrollera att bränslefiltret har bytts ut. Om detta inte blivit kontrollerat finns det stor risk att bilen inte startar i riktigt kalla temperaturer.

….

Fyrhjulsdrift

Att bilen har fyrhjulsdrift kan vara att föredra i vinter. Kraften fördelas då olika mellan de fyra hjulen och väljer de hjul som har bäst fäste. Detta underlättar bland annat om bilen sitter fast i snövallar på parkeringen. Det hjälper även bilen att ta sig upp för branta och hala backar.

….

Dubbdäck eller inte?

Om du ska välja dubbdäck eller inte beror på var i landet du planerar att köra. Nere i söder där snön inte faller lika intensivt funkar dubbfritt, så kallade friktionsdäck, utmärkt. Lika så om du planerat att köra i storstad eller innerstan där vägarna konstant är plogade. Ska du däremot befinna dig uppe i norr där snön lägger sig ordentligt eller ute på landsvägen där plogbilen inte vistas lika ofta bör du investera i bra dubbdäck. Helst ett par med djupa spår som passar utmärkt för tuffa vinterförhållanden.

….

Skrapa, borste och spolarvätska

Under vintern är det extra viktigt att du ser ut från alla bilrutor ordentligt. Det kan ske snabba förändringar och vara ishalka på vissa delar av vägen som du tydligt måste se. Därför är en skrapa och en snöborste av högsta prioritet i bilen. Börja varje morgon med att ordentligt skrapa och borsta rutor och alla lampor. Glöm inte bort att fylla på spolarvätska med jämna mellanrum så att du kan ta bort smuts från rutorna under tiden du kör.

….

Varningstriangel, reflexväst och varm filt

Om olyckan är framme är det viktigt att du kan informera andra bilister. Ha därför alltid med dig den obligatoriska varningstriangeln och placera ut den. Under vintermånaderna när solen tittar fram väldigt blygsamt är en reflexväst även värd att investera i. När mörkret väl har fallit blir det otroligt svårt för andra bilister att se dig. Ett extra tips är att alltid ha varma filtar liggandes i bilen så att du kan behålla värmen under tiden du väntar på hjälp.

Sverige
Örebronyheter

Källa Kamux

You must be logged in to post a comment Login