Rut-städning upp 24 procent

Av på 6 juni, 2021
Foto: Helene Grynfarb

Rut-städning ökar med 24 procent i maj jämfört med samma månad förra året, sett till utbetalade kronor. Det visar dagsfärska siffror från Skatteverket som Almega Hemserviceföretagen analyserat.

– Hemstädning är oerhört populärt och skapar många nya jobb, inte minst för de som står en bit ifrån arbetsmarknaden. Det är särskilt viktigt nu för att bekämpa långtidsarbetslösheten, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Hemserviceföretagen.

Rut-avdraget ökar med 24 procent för hemstädning vid en jämförelse mellan maj 2021 och maj 2020 sett till kronor som utbetalats. Det visar nya siffror från Skatteverket. Men det är inte bara städning som är populärt att göra rut-avdrag för. För samtliga tjänster som omfattas av rutavdraget är ökningen 25 procent.

Den 1 januari 2021 höjdes taket för rut-avdraget från 50 000 till 75 000 kronor samtidigt som flera nya tjänster lades till, bland annat möblering och tillsyn av fastighet.

– Genom att freda en större andel från att ätas upp av rot-avdraget skulle man kunna skapa ännu fler jobb, säger Pernilla Enebrink.

Under 2020 betalade Skatteverket ut drygt 6 miljarder i rut-avdrag. Summan för de första fem månaderna 2021 är 2 miljarder 584 miljoner. Det är 11 procent mer än för de första fem månaderna 2020. Störst andel av rut-avdraget går till hemstädning. För de första fem månaderna 2021 ligger andelen som betalats ut för hemstädning på 71 procent. Näst störst är trädgårdsskötsel på 13 procent och sen flytthjälp på 10 procent.

– Köpare har ett ansvar att anlita seriösa städföretag. Är det för billigt ska man vara vaksam. På serviceforetagen.se är det enkelt att kontrollera om företaget är ett Auktoriserat Serviceföretag som kontrolleras av fack och arbetsgivare, säger Pernilla Enebrink.

Fack och arbetsgivare inom städbranschen kontrollerar årligen städföretag utifrån en rad parametrar. Arbetet med auktorisationen Auktoriserat Serviceföretag är ett arbete för att stärka branschen och underlätta för kunderna att göra bra val av städleverantör.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Hemserviceföretagen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in