Rutbranschen fortsätter att växa starkt och skapa integration på svensk arbetsmarknad

By on 27 augusti, 2018

De första sju månaderna 2018 har fortsatt starkt för rutbranschen. Hittills i år har fler än721 500 svenskar köpt tjänster som städning, trädgårdshjälp eller flytt och totalt omsatte marknaden 5,6 miljarder mellan januari och juli. Det innebär en tillväxt på över 10 procent jämfört med samma period förra året visar ny statistik från Skatteverket som serviceföretaget Hemfrid analyserat.

Efterfrågan på tjänster i hemmet fortsätter att öka och det är framförallt pensionärer och småbarnsfamiljer som tar hjälp för att få vardagen att gå ihop, säger Hemfrids vd Maria Andersson.

Den klart största ruttjänsten är hemstädning som står för ca 75 procent av omsättningen. Därefter kommer trädgårdshjälp på lite drygt 11 procent och flytt på 8 procent. Nya tjänster som tillkommit de senaste två åren som it-hjälp och reparation av vitvaror står för en mindre del av totalmarknaden men växer med 38 procent respektive 47 jämfört med 2017.

Tillväxten innebär många nya jobb och spelar en viktig roll i Sveriges integrationsutmaning. Branschen sysselsätter idag över 30 000 människor. 75 procent av dem kommer direkt från arbetslöshet och fler än hälften är utlandsfödda enligt Almega.

Den som köper en hushållsnära tjänst är automatiskt med och skapar schyssta vita jobb som bidrar till integration. Många får sitt första jobb i Sverige i vår bransch och kan på så sätt skapa sig både en trygg ekonomisk och social plattform. Med ytterligare breddning av tjänster och ett höjt maxtak finns en fantastisk sysselsättningspotential som stärker integrationen på svensk arbetsmarknad, säger Maria Andersson.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login