Rymdteknik ska stoppa tjuvjakten

Av på 28 mars, 2021
Foto: Peace Parks Foundation

Den illegala handeln är ett globalt problem och en av de största kriminella verksamheterna i världen där handeln ständigt hittar nya vägar. Tjuvjägare har tillgång till modern teknik och tunga vapen vilket innebär att parkvakterna har behov av utrustning på avancerad nivå för att skydda djuren. Parkvakterna, som täcker stora avstånd till fots i avlägsna och utsatta områden arbetar ofta i extrem värme

– Teknik och kommunikation kan vara en fråga om liv och död, både för djuren och för parkvakterna, Vi har i samarbete med Umbilical Design kartlagt flera områden, som till exempel utrustning för parkvakter, kameror, kommunikation, drönare och sensorer som kan dra nytta av insikter och teknik från rymdsektorn, säger Helena Johnzon Dahl, Peace Parks Foundation.

– När jag för ett par år sedan fick vetskapen om att 55 elefanter dödas per dygn var det en självklarhet att engagera mig för att tillgängliggöra kunskap och teknik från rymdsektorn i Peace Parks Foundations viktiga och globalt omfamnande arbete, säger Cecilia Hertz, grundare och VD, Umbilical Design.

Peace Parks Foundation och Umbilical Design vill tillsammans med partners visa rymdforskningens innovationskraft och vilken roll den kan spela för kampen mot tjuvjakt. Den svenska myndigheten Rymdstyrelsen bidrar också till Space for Wildlife genom kunskap och internationella kontakter.

Space for Wildlife kommer att presenteras under en programdag på Rymdveckan i den svenska paviljongen på världsutställningen Expo 2020 Dubai.

– Utöver rymdsektorn ser vi fram emot att bjuda in partners och sponsorer för att accelerera detta angelägna projekt. Vi kan inte tänka oss en bättre plattform än Expo 2020 Dubai för att synliggöra en global utmaning inför en global publik med 190 medverkande länder, säger Cecilia Hertz och Helena Johnzon Dahl.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Rymdstyrelsen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in