Ryssland går till val – Putins makt kan stärkas ytterligare

Av på 18 september, 2021

I går inleds valet till det ryska parlamentets underhus, Statsduman. Det Putin-lojala partiet Enade Ryssland har idag 334 av Statsdumans 450 platser. Får partiet ännu fler platser i Statsduman kan Putins maktposition stärkas ytterligare. Den ryske regimkritikern Alexei Navalnyj sitter fortfarande fängslad, och andra regimkritiker och oppositionella har fängslats, bötfällts eller flytt landet.

– Helgens val i Ryssland bör inte ses som ett val. Den ryska statsmakten tystar kritiska röster och stävjar politisk opposition med stor framgång. Landets lagar gör det i princip omöjligt för civilsamhället och oberoende medier att verka. Civil Rights Defenders ser med stor oro på utvecklingen, säger Ana Furtuna, Eurasienchef på Civil Rights Defenders.

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Världen
Örebronyheter

Källa: Civil Rights Defenders

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in