Så återvinner du din take away-förpackning – 5 tips att ta med sig i sommar

Av på 10 juni, 2021

Sommaren närmar sig med stormsteg och vi spenderar allt mer tid utomhus. Det är härligt med picknick, grillmiddagar och luncher i det gröna, men det leder ofta till många använda take away-förpackningar.

Enligt ny statistik från Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) ökar återvinningen i Sverige, men allt för många plast- och pappersförpackningar slängs fortfarande i soporna. Inför sommarsäsongen vill därför FTI uppmärksamma detta och få fler att sortera och återvinna sina take away-förpackningar.

Under sommarmånaderna är det många take away-förpackningar i omlopp och det kan ibland vara svårt att veta hur man sorterar och återvinner rätt. Statistik från FTI visar att totalt sett återvinns 72% av alla förpackningar. Men samtidigt slängs fortfarande mer än hälften av alla plastförpackningar i soporna och får därmed inte får chansen att bli återvunna. Nu uppmuntrar FTI alla att sortera ut sina take away-förpackningar och ger några återvinningstips på vägen.

– Under sommarens picknick är det lätt hänt att en kladdig sushilåda hamnar i soporna istället för att lämnas till återvinningen. Här behöver vi alla hjälpas åt och se till att våra förpackningar källsorteras. Att återvinna är en enkel insats som alla kan göra för miljön, varje förpackning räknas, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

Så här återvinner du 5 vanliga take away-förpackningar

1. Sushiförpackning och pinnar – En majoritet av sushiförpackningarna är i plast och ska tömmas på matrester och återvinnas som plastförpackning oavsett vilken färg plasten har. Ätpinnarna är ingen förpackning och ska därför slängas i hushållssoporna eller grovsoporna, men om pinnarna ligger i en pappersficka så ska den återvinnas som pappersförpackning.

2. Pizzakartong – Pizzakartongen ska oavsett färg och storlek tömmas på matrester och återvinnas som pappersförpackning.

3. Vit kartongförpackning (ofta för t.ex. nudlar/wok) – Kartongen ska tömmas på matrester och återvinnas som pappersförpackning.

4. Frigolitlåda (ofta för t.ex. kebab och pommes frites) – Lådan ska tömmas på matrester och återvinnas som plastförpackning.

5. Salladslåda – Lådan ska tömmas på matrester och om den är i plast ska den återvinnas som plastförpackning oavsett färg. Ibland är botten i papper och locket i plast och då ska de lämnas i respektive återvinningskärl. Även den lilla plastburken med dressing ska återvinnas som plastförpackning.

Regionalt
Örebronyheter

Källa FTI – Förpacknings och Tidningsinsamlingen
På www.ftiab.se kan du enkelt söka efter din närmaste återvinningsstation samt se när stationen töms och städas.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in