Så blir ditt bostadsår 2021

By on 25 december, 2020
Arkivbild

Effekter av en pågående pandemi, nya lagar och trendbrott i boendeform. Det nya året närmar sig med stormsteg. Men vilka trender går att se och hur kommer dessa att påverka landets bostadsrättsföreningar under 2021? SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB listar de viktigaste förändringarna som bostadsrättsägare bör hålla koll på under det kommande året.

Den 15 april 2020 bestämde regeringen att en tillfällig lag skulle implementeras där det blev möjligt för bolag och bostadsrättsföreningar att genomföra årsstämman på distans. Då med syfte att underlätta föreningsstämmor under pandemin och begränsa smittspridning. Men nu har regeringen röstat igenom en förlängning av den tillfälliga lagändringen som annars löper ut vid årsskiftet.

– SBC har under året hjälpt flera föreningar att hålla årsstämman Vi har på nära håll sett hur mycket den tillfälliga lagen underlättat, därför är vi oerhört glada över att lagändringen fortsätter gälla in i 2021.

Att ha möjligheten att delta på stämman på distans är en välbehövlig åtgärd som skapar möjlighet för föreningar att ta sitt ansvar samtidigt som både äldre och personer i riskgrupp kan delta på ett tryggt sätt. Tack vare utvecklad teknik och en ny vardag av distansmöten ser vi alla möjligheter med att fortsätta hålla föreningsstämman digitalt, säger Stefan Lindberg, Bolagsjurist på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

I somras la regeringen även fram ett förslag om stärkt minoritetsskydd i bl.a. bostadsrättsföreningar. Riksdagen antog förslaget den 12 november 2020, som kommer göra det lättare för medlemmar att begära särskild granskning av styrelsens arbete och på så sätt utreda missförhållanden. Lagen träder i kraft den 1 januari 2021.

– Bostadsrättsföreningarna ”Kinesiska muren” och ”Ida” i Malmö är exempel på fall som varit omskrivna på grund av missförhållanden. Därför är denna lag mycket välkommen. Möjligheten har funnits tidigare, men enligt förslaget räcker det nu att 10 procent av medlemmarna begär granskning direkt hos Bolagsverket, och det behöver inte ens behandlas på stämman. Medlemmar som kräver särskild granskning utan god grund kan dock bli ersättningsskyldiga, säger Stefan Lindberg, Bolagsjurist på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

– Att bo efter läge har länge handlat om att effektivisera sin tid. Att lämna barn på närliggande skola och dagis samtidigt som det är nära till Men om vi i och med hemmaarbete och restriktioner inte länge behöver en fast arbetsplats försvinner behovet. Då artar sig snarare ett nytt behov som innebär att vi behöver större yta i bostaden för såväl hemarbete som sociala ytor då allt mer tid tillbringas i hemmet. Att flytta ut från stadskärnan för att få mer yta för pengarna kan därför bli allt vanligare under nästkommande år, säger Marie Östlund, Bostadsrättsspecialist på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

Fler trender/förändringar bostadsrättsföreningar och bostadsrättsägare bör ha koll på under 2021:

  • Bostadsköp som allt oftare sker helt digitalt:
    I pandemi-tider med möjlighet till digitala visningar kommer ett allt större behov av nya tjänster växa. Det kan exempelvis bli aktuellt med en personlig företrädare som agerar besiktningsperson och som kontrollerar att allt i lägenheten ser bra ut. På så sätt slipper du själv besöka fysiska visningar eller besiktningsmöten i lägenheten.
  • EU-direktivet om individuell mätning och debitering (IMD) av värme och vatten i flerbostadshus:
    EU-direktivet innebär att bostadsrättsföreningar med en förbrukning på över 200 kWh/kvadratmeter och år kommer att behöva installera mätutrustning. Dock kan undantag medges om investeringen inte är försvarbar gentemot potentiellt minskad energiförbrukning och kostnad eller om det finns andra åtgärder som kan leda till minskad energiförbrukning. Något som i så fall ska ansökas om innan 1 juli 2021 då IMD-direktivet träder i laga
  • Co-working:
    Med en vardag av hemmajobb kan det vara lönsamt för en bostadsrättsförening att förädla en yta i föreningens hus till co-working-yta. Något som också kan bli en stor tillgång för medlemmarna. Co- working är en het potatis som spås bli allt vanligare framåt. SBC tipsar dock om att det kan vara en god idé att tala med en extern projektledare som är duktig på just ombyggnationer innan genomförande.
  • E-handel och hemleveranser:
    Med en e-handel som fortsätter expandera, växer också antalet hemleveranser. Detta kan skapa ökade behov av nya säkerhetsåtgärder som kameraövervakning, frekventare portkodsbyte eller gemensamma utrymmen för leveranser. Våga som förening undersöka tekniska lösningar. Ett tips är att ta in förstudier kring vad som finns på marknaden och avväga vad som skulle passa er förening bäst.

Regionalt
Örebronyheter

Källa SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB

You must be logged in to post a comment Login