Så blir rymdåret 2021

Av på 11 januari, 2021

Nytt år och nya rymdhändelser att se fram emot! 2021 väntas bli ett viktigt år för rymdforskningen med extra stort fokus på planeten Mars. Vi har listat några av höjdpunkterna.

Flera missioner når fram till Mars
Redan i februari når inte mindre än tre missioner fram till Mars. Anledningen till att det varit ett högt tryck på uppskjutningar till planeten är för att Mars under sommaren 2020 befann sig i ett fördelaktigt läge i förhållande till jorden.

NASA:s rover ”Perseverance” som vi tidigare skrivit om på bloggen, väntas nå sin slutdestination – kratern Jezero – den 21 februari. Väl framme ska rovern söka efter tecken på forntida liv och testa ny teknologi som kan bli avgörande för att senare kunna skicka bemannade farkoster till Mars.

Förenade Arabemiratens satellit Al Amal är landets första sond som är på väg till Mars och även den väntas vara framme i februari. Där ska den sättas i omloppsbana under ett Marsår, motsvarande 687 jorddygn, och påbörja sitt uppdrag att inspektera planeten från håll för att förstå hur atmosfären fungerar. Förenade Arabemiraten storsatsar på Mars och landet har tidigare uttalat att de har planer för en bosättning på planeten inom 100 år.

Ytterligare en Marsfarkost från Kina, Tianwen-1, väntas nå den röda planeten någon gång i början av 2021. Tianwen-1 har med sig en sond som ska ligga i omloppsbana runt Mars. Dessutom finns en landare och ett obemannat fordon som, om allt går enligt plan, ska undersöka planetens yta. Det blir Kinas första försök att landa på en annan planet.

Svenska satelliten Mats skickas upp 
I september är det äntligen dags för den svenska forskningssatelliten Mats (Mesospheric Airglow/Aerosol Tomography and Spectroscopy) att skickas upp från den ryska raketbasen Vostochny. Satelliten ska fraktas ombord på en Soyuz-raket för att sedan sättas i omloppsbana runt Jorden. Mats uppdrag blir att undersöka vågor i de övre delarna av atmosfären och titta på vilken inverkan dessa har på Jordens klimat. Data som Mats samlar in kommer att fylla en viktig lucka i förståelsen av hur atmosfären fungerar. Läs mer om det spännande projektet här. 

James Webb ersätter Hubble- och Spitzerteleskopet
Vi hoppas även att det nya rymdteleskopet James Webb äntligen kommmer upp i omloppsbana runt solen under 2021. NASA:s nya teleskop planeras att skickas upp den 31 oktober för att sättas i omloppsbana runt solen, ungefär 1,5 miljoner kilometer från Jorden.

SpaceX siktar mot månen
SpaceX fortsätter att utveckla sin rymdverksamhet i den raketfart de redan håller. Det amerikanska bolagets satsning på att kunna resa till Mars kallas ”Starship”. I december 2020 testades en prototyp av raketen, SN8, och troligtvis får vi se fler spännande tester under 2021.

Odin firar 20 år i rymden
I februari är det dags för 20-årsfirandet av den svenska forskningssatelliten Odin som varit igång betydligt längre än planerat. Satelliten hade en planerad livslängd på två år när den sändes upp 2001, men har alltså delat viktiga data med oss på Jorden i hela 20 år.  

Plutnik firar 60 år
I augusti 2021 är det 60 år sedan Sverige tog sitt första steg i rymden med forskningsraketen Plutnik. 1961 sändes den två meter höga och 35 kilo tunga raketen Plutnik upp från ett skjutfält i Nausta i Norrbotten. Några år senare stod raketbasen Esrange klar, som kom att sätta Sverige på kartan som en viktig rymdnation.

ESA rekryterar nya astronauter 
Den europiska rymdorganisationen ESA sätter inom kort igång sin kampanj för att för första gången sedan 2008 rekrytera europeiska astronauter. Astronautjobben kommer även kunna sökas av svenskar i och med Sveriges medlemskap i ESA.

Startskottet för Artemis-programmet
Vi ser såklart också fram emot att NASA:s Artemis-program som drar igång under 2021. Programmet har i sikte att redan 2024 sätta människor på månen igen. Lite mer långsiktigt inkluderar programmet även bemannade rymdresor till Mars. Uppsändningen av Artemis 1 till månen är planerad i slutet av 2021. Bland annat har svenskamerikanska Jessica Meir blivit utvald till programmet och vi håller tummarna för att hon blir en av de som får genomföra missionen till månen.

I mars hoppas Indien även kunna landa på månen med sin landare Chandrayaan-3.

Vi ser fram emot ett fartfyllt 2021 med flera stora rymdprojekt och ett och annat jubileumsfirande!

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Rymdstyrelsen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in