Så brygger du kaffe som proffsen

By on 23 oktober, 2021

Vi svenskar dricker i genomsnitt 8,2 kilo kaffe per person varje år och så många som 82 procent av oss dricker kaffe i en eller annan form. Men vad är det egentligen som skiljer ett medelmåttigt bryggt kaffe och ett kaffe av högsta klass? Lär dig de avgörande momenten som gör att du brygger lika gott kaffe som proffsen!

Med rätt kaffebryggare och rätt teknik får du godare kaffe. Det vet norska Tim Wendelboe, tidigare guldmedaljör i World Barista Championship. Nu har han hjälpt hemelektronikföretaget Wilfa att utveckla en ny och bättre kaffebryggare, som tar till vara på kaffets fulla potential, från första till sista droppen. 

Många faktorer påverkar hur en kopp nybryggt kaffe smakar. Allt från råvara och teknik till handhavande spelar roll. – Alla kaffebryggare är inte lika bra, en del är mindre bra, en del är bra. Wilfa Performance är den bästa, säger Tim Wendelboe, som sammanlagt arbetat professionellt med kaffe i 20 år.  – Med Wilfa Performance kaffebryggare så skapas en bättre smakupplevelse, säger han.

Brygg alltid kaffe på rent vatten – från en ren behållare

En av utmaningarna med kaffebryggare är att hålla dem rena. Många använder karaffen för att fylla på vatten. Kaffe innehåller olja så även om man inte ser att karaffen är smutsig så följer kaffepartiklar och olja med i det nybryggda kaffet – och skapar sämre smak.

– Wilfa Performance har en avtagbar vattentank som man enkelt kan fylla på med rent, syrerikt och färskt vatten. Den har också ett volymmått så att man exakt kan mäta upp hur mycket kaffe man ska ha till mängden vatten för att få rätt smak, säger han.

Ett problem med traditionella kaffebryggare är att överblivet vatten blir kvar i systemet efter man bryggt en omgång kaffe, upp till 1,5 dl. Det resulterar i att man brygger sitt kaffe på gammalt vatten vilket i sin tur kommer att ge en bismak på det nybryggda kaffet.

I Wilfa Performance finns det en inbyggd vattenpump som alltid tömmer bryggaren till sista droppen, så att inget vatten finns kvar i systemet. Varje gång man ska brygga kaffe kan man därför vara säker på att man brygger sitt kaffe på fräscht vatten – direkt från kranen. Gammalt vatten som ligger kvar i systemet är också syrefattigt, vilket försämrar frigörandet av kaffets aromer. Det är ytterligare ett skäl till att alltid brygga kaffe med rent, nytt och fräscht vatten.

Wilfa Performance brygger med rätt temperatur – under rätt tid

Andra utmaningar som Wilfa Performance råder bot på är optimal temperatur från första droppen vatten, och likaså själva tiden som vattnet har kontakt med kaffet. För att smakerna ska frigöras maximalt behöver vattnet hålla en temperatur på 92 till 96 grader. Går temperaturen under blir kaffet surt. Dessutom ska det heta vattnet och kaffepulvret ha kontakt i 4 till 6 minuter innan processen är klar. På filterhållaren finns därför en flödeskontroll. Oavsett vilken mängd kaffe du ska brygga så ska kontakttiden mellan kaffet och vattnet alltid vara densamma. Ska man brygga en mindre mängd kaffe behöver alltså vattnet droppa långsammare, medan om man brygger en större mängd ska det droppa fortare så att tiden blir den rätta.

– Man vill ha optimal tid för kontakt mellan vattnet och kaffepulvret för att få rätt smaksättning. Tar det för lång tid kommer kaffet att smaka bittert. Det undviker vi med Wilfa Performance, säger Tim Wendelboe.

Temperaturen måste vara jämn från första till sista droppen vatten, något som den nya bryggaren garanterar. Då frigörs den fulla aromen från kaffet.

– När jag hjälpte Wilfa att utveckla sin kaffebryggare Performance ville vi tillsammans skapa den bästa möjliga. Och det har vi lyckats med, säger Tim Wendelboe.

Nöje
Örebronyheter

Källa: Wilfa

You must be logged in to post a comment Login