Så drabbades skogarna av skador under 2016

By on 18 april, 2017

Granbarkborren var det största problemet i norr, medan södra Sveriges skogar drabbades mest av torka och bränder. I Svealand har en nyinkommen skadesvamp som gynnas av ett varmare klimat orsakat stora skador i ett ungt tallbestånd. Det visar Skogsstyrelsens färska sammanställning av skogsskador under 2016.

2016 blev ett år utan stora katastrofer i form av omfattande stormar eller bränder. Det betyder dock inte att allt är problemfritt i skogarna, markägare har mycket att hålla ögonen på och vid behov åtgärda.

Inte minst är betesskador från klövvilt ett stort problem på många håll. Som Skogsstyrelsen meddelat tidigare är betesskador på tall mycket svåra i delar av framför allt södra och mellersta Sverige, men problemet finns i skogar i hela landet.

I de nordligare delarna av landet har granbarkborren varit ett fortsatt stort problem, med störst skador i Medelpad, Ångermanland, Jämtland och norra Hälsingland. Skadorna har visserligen minskat något sedan 2015, men ligger fortfarande på en oroande nivå. Under 2017 är Skogsstyrelsens rekommendation att noga följa utvecklingen och se till att upparbeta vindfälld skog så att angreppen inte sprider sig.

Under 2016 upptäcktes ett angrepp av svampsjukdomen Diplodia pinea i ett tallbestånd norr om Arlanda. Sjukdomen är en svår skadegörare på tall i sydöstra Europa, och gynnas troligen av klimatförändringen. Om den sprider sig kan den leda till problem även i Sverige med allvarliga konsekvenser för tallskog som följd. Markägaren har undre vintern avverkat 15 hektar skadad tallungskog för att förhindra spridning av sjukdomen.

Även om de stora skogsbränderna uteblev under 2016 orsakade torkan i södra Sverige problem i skogarna. Dels i form av en mängd bränder, bland annat brann 130 hektar skog på Gotland, men också genom att planteringar har slagits ut och att såväl torkdödade som torkstressade granar har noterats.

Skogsstyrelsen uppmanar skogsägare att regelbundet se över sin skog för att upptäcka skador i tid. Det är också viktigt att använda systemet Skogsskada för att registrera skador.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login