Så får du mest valuta för pengarna på sommarsemestern

By on 7 juli, 2024
Kort eller kontanter på utlandsresan, jämförelsetjänsten Zmarta guidar dig rätt.

Arkivbild

Kort eller kontanter? Jämförelsetjänsten Zmarta har undersökt hur man får mest valuta för pengarna på sommarens semesterresa i Europa, skillnaderna är stora.

Genom att betala med kort i stället för att växla på ett växlingskontor, kan man spara hundratals kronor.

Zmarta har undersökt vilka kortavgifter storbankerna tar ut för den som vill använda sitt betalkort utomlands antingen via växlingskontor, uttag i bankomat eller som betalmedel i butik. För att få en så korrekt bild som möjligt, har man tittat på hur bankernas valutakurs skiljer sig från Europeiska Centralbankens referensväxelkurs.

Cash is (not) king

Mest valuta för pengarna får man om du skippar kontanterna och betalar med ett bank- eller kreditkort. Det ger ett påslag på 3,1 procent i kortavgifter, vilket är genomsnittet för de svenska storbankerna. Vissa restauranger och butiker i Europa accepterar emellertid bara kontanter.

I det här fallet är det bästa alternativet att ta ut pengarna i en bankomat på semesterorten, då får man i stället betala 3,5 procent i avgift. Klart dyrast är växelkontoren i Sverige, där blir tillägget 7,2 procent vilket är mer än dubbelt så mycket som om man tar ut pengarna utomlands.

— Vill man få reskassan att räcka längre är det en bra idé att jämföra växelkurser och kortavgifter i god tid före resan. Känner du dig tryggare med lite kontanter så kan du ta ut både euro och pund i svenska bankomater. Annars väntar du tills du når slutdestinationen och tar ut pengarna där, säger Ola Söderlind, hushållsekonom på Zmarta.

Semester för barnfamiljen – så mycket kostar valutan:

Semestervecka Kort Uttagsautomat Växlingskontor (jmf kort)
3000 EUR 35 976 kr 35 976 kr 39 161 kr (+3185 kr)
3000 GBP 42 096 kr 42 134 kr 45 827 kr (+3731 kr)
30 000 DKK 47 432 kr 47 470 kr 49 443 kr (+2011 kr)
30 000 NOK 31 228 kr 31 265 kr 32 581 kr (+1354 kr)

Zmarta tipsar: Tre kreditkort för semester i Europa

Bank Norwegian

  • 0% uttagsavgift
  • Kompletterande reseförsäkring
  • Cashback på alla köp

Collector Easyliving

  • 0% valutapåslag
  • Reseförsäkring ink. avbeställningsskydd

Coop Mastercard

  • Bonus på alla köp
  • Köpförsäkring, prisgaranti och allrisk

Så har vi räknat:

Snittavgift: För att får fram ett genomsnittligt valutapåslag har vi jämfört växelkurser från Europeiska centralbanken (ECB) med växelkurser från de svenska bankerna Handelsbanken, Swedbank, SEB och Nordea och växelkontoret Forex. Eventuella uttagsavgifter har sedan adderats.

Semestervecka för barnfamiljen: Två vuxna och två barn. Enligt Zmartas semesterindex kostar en genomsnittlig semestervecka i Europa 10 000 kr/vuxen person. Denna kostnad har halverats för att motsvara ett barn.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Zmarta

You must be logged in to post a comment Login