Så får du växterna att överleva semestern

Av på 12 juli, 2021

Den eviga frågan när det är dags för semester är: hur ska växterna klara sig? Om du inte har en granne eller vän som kan komma över och vattna finns det andra knep att ta till. Läs mer om hur du får dina växter att överleva semestern här!

Håll växterna vid liv med dessa knep

Inomhus finns det många tips som gör att växterna klarar en eller två veckor ensamma. Med självbevattnande krukor, bevattningssystem, petflaskor, timer och andra smarta metoder får du dina växter att överleva och frodas tills du är hemma från semestern igen. Förutom nedan listade knep finns det även smarta, självbevattnande krukor som garanterar att dina växter trivs.

Självbevattnande kruka

Självbevattnande krukor är en riktigt bra semestervattnare. Du häller i vatten i en behållare i krukan, vattnet sugs upp via en remsa och förser växten med vatten. En enkel och effektiv lösning.

Bevattningsglob

En bevattningsglob är en glas-eller plastboll med en nederdel formad som en tratt. Du fyller på med vatten och för sedan globen i krukan med tratten nedåt. Automatiskt förser den sedan dina växter med vatten, när blomman behöver det. Om du inte bryr dig lika mycket om estetiken fungerar det även med en upp- och nervänd petflaska med ett hål i botten upptill.

Semestervattnare

När du är på semester är det perfekt att låta växerna få sitt vatten genom en semestervattnare. Detta är en tråd som du placerar med ena änden i en hink med vatten, och den andra i krukan du vill bevattna. Ställ hinken högre än dina krukväxter så används kapillärkraft för att hålla jorden fuktig. Större växter kan behöva två till tre blomvattnare för att få i sig tillräckligt med vatten.

Vattenbad

Växter som behöver hålla sig jämnt fuktiga och verkligen gillar vatten kan du ställa med i vattenbad, antingen i badkar eller balja.

Balkong- och altanväxternas bevattning

På balkong och altan ska du först se till att växterna får lagom med ljus, till exempel genom att ställa ner dessa på golvet för mer skugga. Det gör att de inte torkar ut lika lätt. Sedan kan du använda ett vattenbesparande bevattningssystem som automatiskt vattnar krukväxter, blomlådor och pallkragar genom en fuktslang. Med timer kan du bestämma växternas bevattningstider och åka på semester utan ett uns av oro.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Plantagen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in