Så finansierar svenskarna sina utlandssemestrar

By on 14 november, 2018

Många svenskar prioriterar resor när de har pengar över i plånboken. Hälften av svenskarna finanserar sin utlandsresa genom att använda befintliga sparpengar, medan var femte svensk har ett speciellt ”resebelopp” som de lägger undan varje månad, som sedan används till resor. Detta visar Tickets senaste Sifoundersökning.

Det är inte speciellt förvånande att många svenskar väljer att spara pengar, eller använda t.ex. skatteåterbäringen, till att resa. Prylar går det verkligen att ha för mycket av, medan de livslånga minnen som resor ger är ovärderliga, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Det mest förekommande sättet att finansiera sin utlandsresa är genom att använda befintliga sparpengar. Det är dock färre i åldersgruppen 31-40 år som främst använder sparpengarna. För denna åldersgrupp är det istället lika vanligt att den löpande månadslönen täcker resans kostnad. Bland seniora resenärer i åldern 66-79 är det istället sparat kapital som gäller – 64 procent använder befintliga sparpengar, vilket är klart vanligare än bland övriga åldersgrupper.

Bland de yngre resenärerna är det klart vanligare än i övriga åldersgrupper att föräldrarna betalar resan (17 procent). I denna grupp resenärer är det också vanligare att börja spara till resan några månader innan avfärd (27 procent).

Att låna pengar till resan – oavsett om det handlar om att låna pengar av någon närstående, eller ta ett sms-lån – uppger i princip inga svenska resenärer alls att de gör.

Hur finansierar du vanligtvis din utlandsresa?

 1. Jag använder befintliga sparpengar, 51 procent
 2. Min lön täcker oftast kostnaden, 29 procent
 3. Jag lägger undan ett visst belopp varje månad som jag sedan använder till resor, 18 procent
 4. Jag börjar spara några månader innan jag bokar, 15 procent
 5. Jag använder pengar jag fick tillbaka på skatteåterbäringen, 7 procent
 6. Mina föräldrar betalar, 5 procent
 7. Jag köper resan på kreditkortet, 3 procent
 8. Min partner betalar, 2 procent
 9. Jag väljer att betala på avbetalning, 1 procent
 10. Jag lånar pengar av någon närstående, 0 procent
 11. Jag tar sms-lån, 0 procent
 12. Annat, 3 procent
 13. Tveksam, vet ej, 2 procent

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Tickets Sifoundersökning, riksrepresentativt urval

You must be logged in to post a comment Login