Så firas nationaldagen i Lindesbergs kommun

By on 2 juni, 2023
Bild: LindeKultur

Tisdag 6 juni firas Nationaldagen i Oscarsparken, Lindesberg.

Dagen börjar med ett traditionsenligt fantåg från Arenan kl 17.45 till Oscarsparken med musik av Hemvärnets Musikkår och damkören Akvileja, dans av Lindesbergs Folkdansgille och Stråssa GF, underhållning med Maria Lindstedt och utdelning av kommunens kulturstipendium, föreningsledarstipendium samt byggnadspris.

Nationaldagen firas i Oscarsparken, Lindesberg:

”Vi börjar med ett traditionsenligt fantåg från Arenan kl.17.45. Alla som vill är välkomna att delta i fantåget som leds av Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan. Ta gärna med flagga”, skriver Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande.

I Oscarsparken spelar Hemvärnets Musikkår från Guldsmedshyttan och Lindesbergs Folkdansgille bjuder upp till dans. Som ett mer modernt inslag ställer högstadieungdomar från Stråssa GF Lindesberg sig framför scenen och dansar loss.

”Vi har också det stora nöjet att möta Bergslagsmor, Lydia Hedberg. Hon debuterade som vissångerska och historieberätterska på Barnens Dag i Lindesberg för 115 år sedan. På Nationaldagen kommer hon tillbaka till sina forna hemtrakter, fast i Maria Lindstedts tolkning. Bergslagsmor gav tre turnéer i svenskbygderna i USA och blev ett stort namn”, enligt pressmeddelandet: ”Vi välkomnar också Damkören Akvileja upp på scen. De är ett gäng glada körsjungande damer som med sin sång vill sprida glädje, hopp och välmående till både gammal och ung.”

Tillväxtnämndens ordförande Tom Persson delar ut kommunens kulturstipendium, föreningsledarstipendium och byggnadspris. Kommunfullmäktiges ordförande Arnold Bengtsson håller tal till nationen och det hela avslutas med Sveriges nationalsång.

Kultur | Lindesberg
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login