Så förbereder du ditt husdjur för återgången till vardagen

By on 13 augusti, 2021

Allt fler svenskar har utökat sin familj med en ny fyrbent familjemedlem det senaste året, men få har funderat på hur vardagen kommer att te sig när vi väl börjar återvända till kontoret.

Under det senaste året har det skett en enorm ökning av husdjur runt om i Sverige. Människor har arbetat hemifrån och har därför haft mer tid för att välkomna en ny fyrfota familjemedlem. Sommarsemestern är i full gång och många reser till landet där kringströvande katter är vanligt. Kanske tar man hand om den så länge semestern varar, men vad händer sedan?

Arken Zoos* årliga barometerundersökning som publicerades tidigare i år visade att över en tredjedel av svenska hundägare inte har planerat inför hösten då de återgår till sina arbetsplatser. Upp till 36 procent av svenska husdjursägare planerar att lämna hunden ensam under arbetsdagen. Dessutom har två av fem (40%) tränat sin hund på att vara ensam längre än 5 timmar. Enligt de allmänna skötselråden från Jordbruksverket bör en hund rastas minst var sjätte timme dagtid. Valpar och äldre hundar bör rastas oftare. Då återgången till vardagen kan vara tuff efter semestern är det viktigt att planera ordentligt så att processen sker så smidigt som möjligt både för ägare och husdjur. Detta görs bäst genom att ensamträna sitt husdjur och bestämma hur hunden eller katten ska tas om hand, kanske är ett hunddagis eller en hundvakt ett alternativ.

– Pandemin kan verka vara en bra tid för att skaffa ett husdjur, men då gäller det att planera för framtiden. Husdjur fäster sig snabbt vid sina familjer och djurs tidsuppfattning är inte som vår, några minuter kan kännas som en evighet. Ett husdjur som haft sin familj hemarbetandes under pandemin behöver tränas för att lämnas hemma och ska inte vara ensam en längre tid. Det är viktigt att vardagspusslet är löst för många år framåt innan du skaffar ett husdjur. Att skaffa ett husdjur är ett åtagande och målet måste vara att spendera så mycket tid som möjligt ihop, inte bara en timme på morgonen och en timme på kvällen, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Så, varför ska du då ensamträna ditt husdjur? Då det kan vara mycket stressande för djuret att vara ensam hemma är detta en ny och viktig rutin som ditt husdjur ska anpassas till på ett varsamt sätt. Husdjuren som skaffats under pandemin har spenderat största delen av tiden omgivna av sin nya familj. Att dessutom gå från gullunge till tonåring, för att en dag plötsligt bli lämnad ensam i flera timmar kan göra husdjuret utåtagerande. Denna typ av beteendeförändring hos husdjuret skapar naturligtvis förvirring hos ägarna och man blir förvånad över att det kanske inte blivit som man tänkt sig. Detta kan resultera i att man väljer att omplacera sitt husdjur, vilket kan vara mycket traumatiskt för husdjuret som inte förstår varför det lämnats bort.

Under årets första fem månader gjordes 7 392 ägarbyten, vilket är en ökning med 10 procent jämfört med samma period 2019. Nu är det dags att du som husdjursägare börjar träna så att ditt husdjur kan klara sig ensam hemma. Börja med korta intervaller och förläng längden på ensamstunderna successivt så länge träningen går framåt. Tänk också på att du inte bör lämna ditt husdjur ensam en längre tid.

Det är viktigt att komma ihåg att beslutet att välkomna ett husdjur in i sitt liv alltid ska vara noggrant genomtänkt för att minimera risken för omplacering eller i värsta fall sommarkatter. Att ta in en hund eller katt innebär ett stort ansvar i drygt 15 år och kräver mycket engagemang och tid.

Har du arbetat hemma och ska tillbaka till kontoret? Här är några tips på hur du tränar ditt husdjur att vara ensam efter pandemin.

  • Kom ihåg att husdjur inte har samma tidsuppfattning som vi, några minuter kan kännas som en evighet.
  • Precis som hundar behöver katter sällskap. Även om katter inte är flockdjur, behöver de social kontakt och ska inte lämnas ensamma allt för långa stunder. Katter behöver som minst ses om två gånger per dag. En kattunge kan lämnas ensam korta stunder, men att lämna den i flera timmar är inget att rekommendera.
  • En vuxen hund som före pandemin var tränad till att klara sig ensam ett tag, mår bra av att träna på att vara ensam igen innan du återgår till kontoret.
  • Enligt Jordbruksverket bör en hund rastas minst var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar bör rastas oftare.
  • Om din hund aldrig behövt vara ensam kan en bra början vara att placera din hund tillsammans med leksaker, bädd och vattenskål bakom en hundgrind. På så sätt kan hunden fortfarande se dig men inte komma fram till dig. Om hunden försöker komma till dig, skäller, krafsar på golvet eller ställer sig med tassarna upp mot grinden, uppmärksamma den inte.
  • När hunden märker att den inte får din uppmärksamhet genom att väsnas, lägger den sig troligtvis ner för att vila. Öppna först grinden när hunden har lugnat ner sig. Undvik stora känsloyttringar när du öppnar grinden för att undvika att associera avskildheten med starka känslor.
  • När steget ovan fungerar bra och har upprepats under en period, kan du testa att gå in i ett annat rum. Börja med 1 minut och öka med 3 minuter, 5 minuter, 7 minuter osv.
  • Prova att gå till affären och lämna hunden hemma men var inte för snabb med att öka tiden. Låt det ta sin tid för bäst resultat för hunden och för dig.

Ett husdjur är aldrig en säsongsvara. Det är en älskad familjemedlem som precis som människor har sina utvecklingsfaser och humörsvängningar. Man överger aldrig en familjemedlem, utan stöttar, vänjer sig vid varandra och växer tillsammans.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Arken Zoo

You must be logged in to post a comment Login