Så förbereder sig 408 kårer för sommarens största äventyr – Jamboree17

By on 15 juli, 2017

Scouting är som allra bäst på riktiga stora läger, eller jamboreer som de kallas inom scouting. Den 5–12 augusti förvandlas Rinkabyfältet till ett mindre samhälle där 11 000 barn, unga och ledare från Sverige och 29 andra länder i hela världen äventyrar tillsammans. Inför lägret är det mycket som ska fixas, packas och förväntningarna är höga. På Jamboree17 deltar även 1 400 personer som tidigare inte är scouter och det kommer bli ett roligt minne för livet!

På jamboreen deltar 408 scoutkårer från Sunderbyn i norr till Trelleborg i söder. Egna lägertröjor har tryckts, buss- och tågbiljetter bokats, packlistor skrivits och aktiviteterna hinderbanor, livespelningar och katapultbyggartävlingen är inplanerade.

– De sista bitarna faller nu på plats och snart åker tusentals barn och unga på jamboree, något de längtat efter hela hösten och våren. Fjärilarna i magen flyger snabbt och runtom i landet är många barn, unga och ledare väldigt förväntasfulla inför vår ”fest” – Jamboree17, berättar Adam Lundberg vidare.

På Jamboree17 har alla sin egen hubb beroende på ålder som är fylld av aktiviteter, utmaningar, och kompisar.  Man kan spela rollspel, vara med i en kreativ utmaning såsom en fototävling, eller hänga i regnbågscaféet och lyssna på intressanta föredrag. På kvällar och nätter håller alltid någon av lägrets scener igång med livespelningar, filmvisning, och danceoke. Under veckan kommer en invigning, avslutning och tre stora lägerbål (scenframträdanden) äga rum med musik, ceremoni och andra roliga inslag.

 – Vi kommer spela live-Minecraft, tävla i en katapultbyggartävling eller så träffar man helt nya kompisar i ett café och fortsätter umgås hela kvällen bland hinderbanor, studsmattor och sällskapsspel, berättar Adam Lundberg projektledare/kommunikatör Jamboree17.

Öppenhet, medskapande och stärkt självkänsla är teman för veckan och såväl planering som genomförande genomsyras av temaorden för att jamboreen ska upplevas utvecklande och givande för de många tusen som deltar.

Nytt för den här jamboreen är att sociala kanaler, främst Snapchat, används som kommunikationsnav på fältet. De som står för innehållet är Scouternas Unga talespersoner, 20 st scouter i åldrarna 13-22. Inspiration om dagens händelser, intervjuer med deltagare, tävlingar och utmaningar är delar av innehållet. Även tips och råd för hur man är en schysst kompis på nätet och hur man agerar om någon inte är det har tagits fram av unga talespersoner. På Instagram och Snapchat heter vi jamboree_se och på Facebook Jamboree17, följ oss gärna!

Fakta
Vart fjärde år är det nationell jamboree och vart fjärde är den stora världsscoutjamboreen World Scout Jamboree – att jämföra som scoutings olympiader – som hölls på Rinkabyfältet i Kristianstad 2011. Framöver kommer de svenska och internationella jamboreerna gå om lott vartannat år.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login