Så håller ni värmen vid ett långvarigt strömavbrott

By on 10 februari, 2020
Foto: Thomas Henrikson, MSB

Känns det osannolikt att elen skulle kunna slås ut så länge att hemmet blir svårt nerkylt? Du har kanske rätt. Men om du är förberedd kommer det att bli så mycket enklare att hålla dig själv, din familj och sällskapsdjuren varma och torra om något ändå skulle hända. Speciellt så här i vintertid.

– Det vanliga scenariot är att elen går under en storm. Det händer rätt ofta och kan drabba alla delar av Sverige. I januari 2019 var exempelvis tusentals hushåll i Norrtälje utan el – en del i upp till tre veckor efter stormen Alfridas framfart, säger Eva Ladberg, agronom och utbildningsansvarig på Svenska Blå Stjärnan.

När elen slås ut går det fort för bostaden att kylas ner. Redan efter ett par timmar kan det upplevas som besvärande. Det behöver inte heller vara minusgrader ute för det ska bli rejält kallt inomhus. Därför är det bra att ta reda på hur omfattande avbrottet är. Kika på din elleverantörs hemsida. Kommunen kan också ha information om det handlar om ett storskaligt avbrott. När avbrottet förmodas pågå mer än ett par timmar är det bra om alla i hushållet vistas tillsammans i ett stängt rum för att hålla värmen tillsammans.

– Genom att avgränsa sig till ett mindre utrymme blir det mycket enklare att hålla alla i familjen varma – både två- och fyrbenta. Ta med täcken, mattor, raggsockor och värmeljus – allt som hjälper er att hålla värmen uppe. Det finns också gasollampor att köpa som både ger värme och ljus, säger Eva.

Tänk efter innan
Förmodligen har du redan saker hemma som hjälper dig vid ett strömavbrott, men fundera ändå på vilka problem som skulle kunna uppstå. Hur laddar du mobilen? Hur gör du om det inte finns vatten i kranen och i toaletten eller om lamporna inte funkar? Hur gör du med mat om kyl, frys och spis inte funkar? Hur kan ni grannar hjälpa varandra?

– Prata gärna med grannarna om att ha ett gemensamt utrymme som ni kan hålla varmt för alla. Fundera över om ni kan fixa en eldstad utomhus för matlagning och om det finns äldre och sjuka som kan behöva hjälp om något händer, säger Eva.

Djurägarens hemberedskap
Om du har ett djur behöver du också fundera över dess mat- och vätskebehov. Kan du förvara maten i rumstemperatur? Hur länge klarar sig djuret utan mat? Om du har levande föda hemma, som till exempel syrsor, så behöver även de skyddas mot kylan. Ta också reda på vilka andra speciella behov som just ditt djur har om det blir kallt i hemmet. Kika gärna på Svenska Blå Stjärnans hemsida (se adress nedan) eller prata med din veterinär.

– Man kan exempelvis bygga en koja där du och ditt djur värmer varandra, eller fylla transportburen till hälften med filtar. Kaniner och marsvin tål kyla rätt bra, men undvik drag. Ge dem gärna extra bomaterial som är torrt eller lägg en filt över buren. Har du en orm som är van att hanteras kan du stoppa ner den i ett örngott och förvara under tröjan eller jackan, säger Eva.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Svenska Blå Stjärnan
Läs mer hemberedskap och djurs speciella behov vid långvarig kyla:
svenskablastjarnan.se/vinterovader
Läs mer om hemberedskap och långvarig kyla:
dinsakerhet.se/kris-och-krig/forbered-dig-for-kris/varme

You must be logged in to post a comment Login