Så hanterar par sociala medier på resor

By on 12 maj, 2022

Svenskarnas användning av sociala medier ökar för varje år som går, och ett av de mest populära ämnet för publiceringar på många plattformar är resebilder. En ny undersökning från Countryside Hotels visar hur svenska par hantera sociala medier när de åker iväg på gemensamma helgresor.

”Våra mobiler och sociala medier är numera en integrerad del av många svenskars liv och detta är också något som vi märker ute på hotellen, där par varvar umgänge och samtal med egentid framför skärmen,” säger Anna Övergaard, Marknadschef på Countryside Hotels.

Undersökning: Så många uppdateringar på sociala medier gör vi på weekendresan

  • Flera gånger per dag – 18 procent
  • En gång om dagen – 28 procent
  • En gång under helgen – 27 procent
  • Inga uppdateringar – 27 procent

Undersökningen visar att kvinnor i högre utsträckning än män postar flera gånger om dagen (20% vs 14%). Det är också framför allt svenskar i medelåldern som postar dagligen från helgresan, 26 procent, att jämföras med endast 15 procent av 70-plussarna.

Undersökning: Vilka situationer är troligast att du skulle fotografera och lägga upp som inlägg på sociala medier?

1. Omgivningarna – 76%

2. Måltider – 55%

3. Hotelbyggnaden – 45%

4. Hotellrummet – 42%

5. Tillsammans med resegäst – 40%

6. Aktiviteter – 28%

7. Resan dit/hem – 7%

8. Sig själv – 2%

Det som svenskar helst av allt fotograferar och lägger upp i sociala medier är omgivningarna och måltider. Även här är det skillnader i åldrar, där unga hellre lägger upp bilder på hotellrummet och äldre hellre publicera bilder på hotellbyggnaden.

”Även om det ibland talas hånfullt om tallriksbilder på Instagram så finns det nästan något instinktivt hos de flesta av oss att vi vill fotografera en fint upplagd rätt och gärna dela med oss av skapelsen till andra,” säger Anna Övergaard. ”Vi märker också att många gärna publicerar bilder från hotellrummen när man gjort det där lilla extra, som exempelvis att gästerna möts av fint dekorerade handdukar på sängen när de anländer.”

Kvinnor postar mer än män

Undersökningen visar också att det framför allt är kvinnor i en relation som är mest benägen att publicera bilder från helgresan i sociala medier.

  • Kvinnan – 53 procent
  • Mannen – 16 procent
  • Vet ej – 31 procent

Skapar irritation

Men postandet är inte alltid friktionsfritt. Fem procent av svenskarna blir ofta irriterande på att deras partner spenderar för mycket tid i mobilen när de har tid tillsammans. Nästan var tredje, 28 procent, blir ibland irriterade. Här finns det också stora skillnader mellan åldrarna, där 25 procent av unga mellan 18-25 år ofta blir irriterade, jämfört med endast 1 procent av 70-plussarna.

Nästan var fjärde svenskt par, 24 procent, gillar eller kommenterar ofta varandras inlägg i sociala medier från gemensamma aktiviteter, och 28 procent gör det ibland. Även detta område kan dock ibland skapa irriation, då 9 procent av svenskarna önskade att deras partner mer ofta gillade eller kommenterade deras inlägg i sociala medier.

”Vi skulle aldrig förbjuda mobiler på våra anläggningar, men vi försöker ofta uppmuntra våra gäster att ta tillfället att koppla ner och kanske få den där analoga stunden tillsammans som kan vara så svår att få till i vardagen, och som vår undersökning visar så är det också något som är väldigt efterfrågat av många, även om sociala medier också kan förgylla våra liv när det används vid rätt tillfällen,” säger Anna Övergaard.

Undersökningen genomfördes under januari 2022 och besvarades av 731 svenskar som lever i parrelationer.

Nöje
Örebronyheter

Källa: Countryside Hotel

You must be logged in to post a comment Login