Så här arbetar vi för att skydda våra medarbetare och brukare

By on 22 april, 2020

Vi följer myndigheternas rekommendationer

När det gäller skyddsutrustning så följer vi myndigheternas rekommendationer där det gemensamma målet är att patienter, brukare och personal inom vård och omsorg ska skyddas mot smitta på bästa sätt utifrån bästa tillgängliga kunskap. Kunskapen om viruset som orsakar covid-19 och dess spridning ökar och rekommendationerna om skyddsåtgärder uppdateras regelbundet av bland annat Folkhälsomyndigheten.

Vi följer de basala hygienrutiner som finns

De erfarenheter som nu finns visar att det är viktigt att följa de basala hygienrutinerna och detta gäller även hos oss inom Kumla kommun.

Att följa de basala hygienrutinerna är ingenting nytt för vår personal men i och med rådande läge har vi valt att tydliggöra rutinerna och det för att undvika missförstånd samt att kunna bemöta frågor och funderingar. Detta har bland annat gjorts genom utökade utbildningar och genomgångar på arbetsplatsträffar och omvårdnadsträffar, säger medicinskt ansvarig sjuksköterska Magdalena Johansson.

Medarbetare inom Kumla kommuns vård och omsorg får information om de basala hygienrutinerna vid sin anställning och skriver då under en skriftlig ansvarsförbindelse om att följa dessa rutiner. Medarbetare är enligt arbetsmiljölagen skyldig att följa gällande föreskrifter liksom lokala rutiner samt hålla sig informerad om uppdatering av dessa.

Det är viktigt att vi som arbetar här följer de rutiner som finns och att vi till exempel inte använder handskar vid alla tillfällen utan bara vid de tillfällen då vi riskerar att komma i kontakt med kroppsvätskor. Det är också viktigt att vi tvättar händerna väl både innan och efter ett besök, säger en medarbetare inom hemtjänsten.

Det är av yttersta vikt att våra medarbetare inom vård och omsorg känner sig trygga, vet hur de ska agera och skyddas mot att smittas i sitt arbete. Lika viktigt är det att de har kunskaper om hur smitta bland patienter och omsorgstagare förebyggs, genom basala hygienrutiner, och i vissa fall skyddskläder och skyddsutrustning. Detta för att undvika smittspridning inom våra verksamheter.

Vad är basala hygienrutiner?

Socialstyrelsens föreskrift ”Basal hygien i vård och omsorg 2015:10” avser arbetskläder, handhygien, handskar och engångsförkläde/skyddsrock.

Det handlar bland annat om att:

  • Underarmar och händer ska hållas fria från armbandsur, smycken, bandage etc, eftersom de samlar mikroorganismer och hindrar en effektiv handdesinfektion.
  • Händerna ska desinfekteras med ett alkoholbaserat handdesinfektionsmedel omedelbart före och efter vård- och omsorgsmoment.
  • Skyddshandskar för engångsbruk ska användas om händerna riskerar att komma i kontakt med kroppsvätskor.
  • Engångsförkläden av plast ska användas om arbetskläderna riskerar komma i kontakt med kroppsvätskor.
  • I särskilda fall kompletteras övrig skyddsutrustning med stänkskydd, munskydd, skyddsglasögon eller visir vid risk för stänk.

Syftet är att förhindra smitta

  • mellan vårdtagare, via personalens händer och kläder.
  • från vårdtagare till personal och från personal till vårdtagare.

Skillnader mellan arbetskläder, skyddskläder och skyddsutrustning

Arbetskläder är kläder som personal använder på jobbet när de kommer i fysisk kontakt med vård- och omsorgstagare.

Skyddskläder ska användas utanpå arbetskläderna vid vård- och omsorgsmoment där det finns risk för att arbetskläderna kan smutsas ner genom direktkontakt med en person, dennes kroppsvätskor eller annat biologiskt material, till exempel hud och hudfragment. Med skyddskläder menas plastförkläde, skyddsrock eller motsvarande. Skyddshandskar ska användas vid vård- och omsorgsmoment som innebär risk för att händerna kommer i kontakt med kroppsvätskor. Syftet med skyddskläder är att skydda arbetskläder och därmed hindra smittspridning mellan patienter eller den som får omsorg.

Personlig skyddsutrustning är den utrustning arbetstagare har på sig för sin egen säkerhet. Det finns olika typer av skyddsutrustning. Vid skydd mot smitta kan det exempelvis handla om skyddsglasögon, visir, skyddsrock, munskydd och andningsskydd.

När använder vi skyddsutrustning och vad använder vi?

Här beskrivs, genom olika situationer, när vi använder skyddsutrustning och vad vi använder. Kom ihåg att Covid-19 är en droppsmitta som smittas genom att kroppsvätska, exempelvis saliv, förflyttas från en person till en annan. Det smittar alltså inte via luften.

En frisk medarbetare besöker en frisk brukare

När en frisk medarbetare besöker en frisk brukare så används ingen skyddsutrustning. De basala hygienrutinerna följs vad gäller att tvätta och desinfektera händerna innan och efter ett besök. Vid kontakt med kroppsvätska används engångshandskar och engångsförkläde.

En frisk medarbetare besöker en konstaterat covid-19 smittad brukare

När en frisk medarbetare besöker en konstaterat covid-19 smittad brukare används skyddsutrustning såsom engångsförkläde och engångshandskar då det finns risk för att komma i kontakt med kroppsvätska. Likaså används visir. Munskydd finns att tillgå i de fall då droppar från hosta eller nysningar riskerar att komma in under visiret. Utöver detta följs de basala hygienrutinerna följs vad gäller att tvätta och desinfektera händerna innan och efter ett besök.

En sjuk medarbetare besöker inte någon

En sjuk medarbetare besöker inte någon utan stannar hemma till dess att den är frisk och sedan ytterligare två dagar.

För att vi i vårt uppdrag ska kunna ge en trygg vård och omsorg till våra kommuninvånare är det av största vikt att vi alla följer myndigheternas beslut och rekommendationer.

Länet | Kumla
Örebronyheter

Källa: Folkhälsomyndighetens webbplats, Socialstyrelsens webbplats, Basal hygien vid kommunal vård och omsorg från Region Örebro län.

You must be logged in to post a comment Login