Så här enkelt får du ditt batteri att prestera maximalt

By on 30 april, 2021

Batterier är en av våra vanligaste energikällor, som vi använder i alltifrån ficklampor och leksaker till lastbilsmotorer. Batterier förenklar våra liv på många sätt, och om vi underhåller dem på ett lämpligt vis kommer vi att se till att de presterar maximalt.

De är en förbrukningsvara som inte kommer att vara för evigt, men det finns gott om saker vi kan göra för att se till att de får så lång livslängd som möjligt vilket är positivt både för vår plånbok och för miljön. 

Batteriladdare är en enkel lösning

Batteriladdare är något som bör finnas i varje garage eftersom alla bilbatterier mår bra av att vara fulladdade. Det finns många anledningar till att batteriernas livslängd förkortas:

  • Korta körsträckor. Det krävs en körsträcka på omkring 40 minuter för att bilens batteri ska hinna laddas ordentligt, och de flesta av oss gör mest stadskörning.
  • Sommarbilar. Många har husbilar eller veteranbilar som bara körs på sommaren, och om batteriet inte har kopplats ur kan det med största sannolikhet ha sulfaterat.
  • Dieselvärmare. Detta är som bekant ett vanligt hjälpmedel under de kalla vintermånaderna, men det kan leda till att batteriet förbrukas i förtid om du inte satsar på att komplettera med underhållsladdning. 

Se till att använda den bästa batteriladdarensom anpassar sig optimalt till ditt fordon och dina behov. Att ta väl hand om sitt bilbatteri sparar mycket pengar genom att du undviker onödiga kostnader för batterier, bogsering och reparationer. Dessutom är du miljövänlig, samtidigt som du slipper stressmomentet att din bil inte startar när du ska ut. 

Det är en billig och enkel lösning eftersom dagens laddare kan vara påkopplade hur länge som helst – de laddar bara när det behövs. Äldre laddare var man däremot tvungen att övervaka så att batterier inte skulle börja koka. De moderna varianterna är även fukt-och kortslutningssäkra.

Hur vet jag om bilens batteri behöver bytas?

En multimeter är ett utmärkt verktyg att ha där hemma . Koppla upp det till batteriets pluspol och minuspol när det är fulladdat, så visar den spänningen.

  • 12,7-12,8 Volt är spänningen hos ett fulladdat batteri som är i bra skick.
  • 11-12,6 Volt visar på slitage hos ditt batteri. Antagligen kommer det att behöva bytas ut inom kort.
  • Under 11 Volt är spänningen hos ett batteri som är förbrukat. Ta det till återvinningen och införskaffa ett nytt.

Visste du att många moderna batteriladdare har en rekonditioneringsfunktion? Batteriersom har varit dåligt laddade under en längre tid kan vakna till liv på så sätt, eftersom denna typ av laddare kan ta bort sulfateringen som sker inuti det. Det fungerar inte om det är helt förbrukat, men kan vara en tillfällig lösning när det börjar bli slitet.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Heymedia

You must be logged in to post a comment Login