Så här slipper du irriterade bilister i vintertrafiken

By on 17 november, 2022
Arkivbild

Håll avstånd, lägg in blinkers i tid och låt mobilen ligga, det är enligt Goodyears nya undersökning tre framgångsfaktorer för den som vill slippa sura medtrafikanter och samtidigt bidra till trafiksäkerheten i vinter.

Däcktillverkaren Goodyear har inför vintern frågat 1 000 svenska bilister om deras körvanor, på frågan om vad som irriterar mest i vintertrafiken hamnar bilister som kör vårdslöst eller för nära ens egen bil i topp. Något som 55 respektive 51 procent uppgett, även de som pratar i telefon bakom ratten och de som inte lägger in blinkers i tid skapar irritation.

Detta är nämligen något som stör närmare varannan svensk i trafiken.

När det kommer till hur förarna själva anpassar sin körning på vintern svarar en stor majoritet, 74 procent, att de håller längre avstånd till nästa bil. Strax därefter svarar svenskarna att de sänker hastigheten och ser till att bromsa tidigare. Det skiljer sig däremot åt mellan åldersgrupperna. När det kommer till att hålla längre avstånd är det enbart 52 procent av åldersgruppen 18-29 som gör detta, jämfört med 87 procent av åldersgruppen 50-59.

– Vinterkörning kan vara tufft även för den mest erfarna föraren. Vägunderlagen är oförutsägbara under en svensk vinter eftersom vädret skiftar snabbt. Därför kan vi inte nog poängtera hur viktigt det är att vara extra uppmärksam och ta det lugnt i trafiken. Det känns därför tryggt att Däckbarometern visar att en så stor del är medvetna om detta och anpassar sin vinterkörning, säger Claes Hedström, General Manager Sales Consumer Nordic.

Även kunskapsnivån gällande vilket mönsterdjup däcken minst ska ha skiljer sig åt mellan åldersgrupperna. För sommardäck gäller 1,6 mm och för vinterdäck gäller 3,0 mm enligt lag, men ett minimum på 4 millimeter är att rekommendera. Detta är något som den yngre generationen har sämre koll på. Endast 36 procent i åldrarna 18–29 har nämligen koll på mönsterdjupen jämfört med 61 procent i åldersgruppen 60+. Vad svenskarna däremot har gemensamt oavsett åldersgrupp är att de endast kontrollerar mönsterdjup vid byte av däck, vilket 41 procent uppger.

Tre tips att tänka på för dig som ska köra i vinter:

 1. Kolla bilen innan avfärd
  Säker bilkörning under vintern börjar redan innan avfärd genom att se till att bilen är redo. Skrapa rutorna och säkerställ att de är fria från kondens så att sikten är bra. Se även till att lamporna fungerar som de ska och borsta bort snön från både dem och resten av bilen. Kontrollera även spolarvätskenivåerna och addera korrekta blandningen av spolarvätskor som är anpassade för vinterförhållanden.
  .
 2. Kontrollera däcken
  När du byter till vinterdäck är det viktigt att kontrollera däcken för att säkerställa att de inte är slitna och att de har rätt lufttryck. Dels eftersom det är viktigt för prestandan och säkerheten, dels eftersom det påverkar bränsleförbrukningen. För dåligt lufttryck och slitage kan därmed snabbt bli en kostnadsbov och en säkerhetsrisk.
  .
 3. Ta det lugnt
  När det är halt underlag är det extra viktigt att ha ett längre avstånd till bilen framför. Isiga vägar gör nämligen att stoppsträckan kan vara upp till tio gånger längre. Även under fuktigt och regnigt väder ökas bromssträckan och därför är det viktigt att bromsa försiktigt för att förhindra sladd. Skulle du fastna i snö gäller det också att ta det lugnt. Ett för hårt tryck på gaspedalen gör nämligen att hjulen snurrar för hastigt vilket leder till att bilen grävs in ytterligare.

Sverige
Örebronyheter

Källa Good Year

You must be logged in to post a comment Login