Så hjälper du din ungdom att välja till gymnasiet – Gymnasiechefens råd

By on 21 december, 2020

Just nu befinner sig länets niondeklassare i en process att välja gymnasieutbildning. Den 15 februari ska valet till gymnasiet vara klart. Men när pandemin nu sätter stopp för Öppet hus och Elev för en dag vädjar Örebro kommuns gymnasiechef till vårdnadshavarna att stötta ungdomarna i valet. Här är gymnasiechefens viktigaste tips och råd.

Utbildningssystemet och arbetsmarknaden förändras ständigt, fr.o.m. 2011 har gymnasieskolan genomgått förändringar innehålls- och formmässigt. Det finns idag 18 nationella gymnasieprogram, vilket kan göra valet komplicerat för vårdnadshavare som vill sätta sig in i programmen och stötta sina ungdomar.

-I år med den speciella situation vi är i, där möjligheterna att besöka skolor och utbildningar är begränsade, är det ännu viktigare att vårdnadshavare hjälper ungdomarna till ett smart framtidsval, säger Mokhtar Bennis, gymnasiechef i Örebro kommun.

De flesta elever gör kloka och medvetna val och upplever sin gymnasietid som utvecklande och rolig. Dessvärre finns det elever som inte gör det, dem som har gjort tvångsval, impulsval eller kompisval vilket kan innebära tre mycket kämpiga år på gymnasiet. Det kan resultera i avhopp, omval eller bristande motivation och en studentexamen med betyg som ändå inte tar dem dit dem vill.

-Jag och mina kollegor möter också ungdomar som väljer gymnasieutbildning utifrån kriterier som status, kultur och andras förväntningar som inte överensstämmer med ungdomens förutsättningar, motivation och intressen, säger Mokhtar Bennis.

Gymnasiechefen råd och medskick till vårdnadshavare och elever handlar till stor del om att ta hänsyn till utgångsläget och yrkesdrömmen:

  • Vad är viktigt för din ungdom? Är det att få jobb direkt eller att läsa vidare? Är din ungdom kreativ, teoretisk eller praktiskt lagd? Vilka förmågor och egenskaper har din ungdom?
  • Är So-ämnen, samhällsfrågor och språk intressanta ämnen redan nu i grundskolan? Ja, då kanske Samhällsvetenskapsprogrammet är rätt val. Hör matematik till de starka sidorna och No-ämnena känns roliga? Då kan tre år på Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet vara helt rätt. Är din ungdom intresserad av ett yrke och vill kunna jobba direkt efter gymnasiet? Då är kanske något av yrkesprogrammen är rätt val. Alla yrkesprogram ger en gymnasieexamen och erbjuder även grundläggande behörighet för att studera vidare på högskola och universitet.
  • Du är en nyckelperson inför din ungdoms gymnasieval. Ställ nyfikna frågor! Våga vara normbrytande! Hjälp dem att vidga perspektivet kring vad som är viktigt under de tre åren på gymnasiet. Gör ett medvetet val.
  • Det viktigaste är att få en gymnasieexamen oavsett vilket program din ungdom väljer, att klara av sina tre år på gymnasiet. Ungdomar som saknar gymnasieexamen löper fyra gånger större risk att hamna i långvarig arbetslöshet.

-Mål och yrkesdrömmar är viktiga men det är också viktigt med tre bra år i gymnasieskolan under en period i livet där ungdomarna utvecklas och formas till sitt framtida jag. Våra ungdomar ska inte bara prestera och bygga för framtiden utan de ska också må bra och trivas på vägen dit, säger Mokhtar Bennis

Lokalt
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login