Så kan en extra frukt påverka studie- och hemmamiljön

By on 13 maj, 2025
Bild: ICA

Enligt Livsmedelsverket äter barn i Sverige i genomsnitt en frukt för lite per dag. Ett nytt fruktexperiment från ICA, har undersökt vilken effekt en extra frukt per dag kan bidra med i skolan. Resultatet indikerar färre energidippar, ökad koncentration och mer engagerade diskussioner i klassrummet.

En extra frukt kan också bidra till en hemmamiljö med mindre gnabb och tjabb för såväl stora som små, enligt en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av ICA.

Under våren har ICA genomfört ett fruktexperiment med tio skolklasser runt om i Sverige där man har undersökt om en frukt mellan måltiderna kan påverka barnens studiemiljö. Under två veckor utvärderades både ljudnivån och arbetsron, en vecka med fruktstund och en vecka utan.

— Idag får bara 1 av 10 barn i sig den mängd frukt som rekommenderas, det vill vi på ICA vara med och förändra. Syftet med vårt experiment är att utforska fruktens påverkan i skolmiljön och se vilka effekter en extra frukt om dagen kan ha på lärandet, säger Paula Frösell, dietist på ICA.

Experimentet genomfördes i samarbete med Efterklang, en del av teknikkonsultbolaget AFRY, som ansvarade för ljudmätningen och Anna S Olafsdottir, professor vid institutionen för kostvetenskap på Uppsala universitet som är specialiserad på barn och matvanor, som hade en rådgivande roll.

— För barn är det viktigt att äta något ungefär var tredje timme för att inte råka ut för en energidipp. Genom att göra hälsosamma mellanmål såsom frukt till en naturlig del av barnens vardag skapar man förutsättningar för att barnet ska hålla sig mer jämn i humöret samt att de får kraft och energi till att orka med dagen. Man främjar också goda vanor som kan förebygga hälsoutmaningar längre fram i livet, säger Anna S Olafsdottir.

Färre energidippar i klassrummet 

En tydlig majoritet av lärarna var överens om att både energinivån (70 procent) och koncentrationsnivån (60 procent), var högre under veckan med fruktstund. Även om en fruktstund inte alltid resulterar i en lägre ljudnivå, menar lärare att resultatet i stället kan leda till bättre diskussioner.

— Jag upplevde att eleverna var mer positiva och energifyllda under veckan då de fick frukt. De deltog mer aktivt i klassrummet, vilket ledde till att ljudnivån ökade något. För att skapa klassrum där vi lär oss behöver vi prata med varandra, och det tyckte jag mig se mer av under fruktveckan, säger Kajsa Roxström, lärare på Herrängens skola och deltagare i experimentet.

Minskad risk för gnabb och tjabb i hemmet

96 procent av föräldrarna med hemmavarande barn i åldern 5–13 år bekräftar att deras barn har ett behov av mellanmål mellan huvudmåltiderna, enligt en ny Sifo-undersökning beställd av ICA. Om mellanmålet uteblir upplever många att barnen får dåligt humör (57 procent) och blir orkeslösa (42 procent). Var fjärde förälder uppger att barnens koncentrationsförmåga försämras (26 procent). Och inte bara barnen påverkas, utan två av fem föräldrar upplever att detta även i stor utsträckning påverkar deras vardag negativt.

SIFO-undersökningens resultat i korthet:

  • 96 procent av föräldrar med hemmavarande barn i åldern 5–13 år upplever att deras barn har ett behov av mellanmål mellan huvudmåltiderna.
  • Om barnet inte får mellanmål upplever många föräldrar att barnen får dåligt humör (57 procent), blir gnälliga (46 procent) och blir trött och orkeslös (42 procent). Var fjärde förälder uppger även att barnen har lätt till bråk (27 procent) och får en försämrad koncentration (26 procent).
  • När barnen påverkas negativt av att inte ha fått sina mellanmål upplever 43 procent av föräldrarna att det i ganska eller mycket stor utsträckning även påverkar deras vardag negativt.
  • De vanligaste mellanmålen som barnen brukar äta är macka (75 procent), äpple eller päron (72 procent), banan (63 procent), mejeri som t.ex. fil eller yoghurt (59 procent), och majskakor eller riskakor (48 procent).

Experimentet är en del av ICAs nya fruktinitiativ som syftar till att förbättra hälsan hos barn och unga i Sverige genom att öka deras konsumtion av frukt, se ica.se/frukt för mer information.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: ICA
Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av ICA. Den bygger på 1076 intervjuer med föräldrar till hemmavarande barn mellan 5 och 13 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 27 mars och 7 april 2025.
Om experimentet:
Fruktexperimentet genomfördes med tio skolklasser (årskurs 2) på olika skolor runt om landet. Experimentet pågick under veckorna 12–15 2025, och respektive skola medverkande under två veckor totalt – en vecka där barnen fick frukt under förmiddagen och en vecka där de inte fick det. Experimentet genomfördes i samarbete med Efterklang, en del av teknikkonsultbolaget AFRY, som ansvarade för ljudmätningen och Anna S Olafsdottir, professor vid institutionen för kostvetenskap på Uppsala universitet som är specialiserad på barn och matvanor, som hade en rådgivande roll. Samtliga lärare har även fått genomföra ett självskattningstest efter avslutat experiment med frågor som behandlar fruktens påverkan på elevernas arbetsro, koncentration och studiemiljön mer generellt.

You must be logged in to post a comment Login