Så kan fler nås av katastrofhjälp trots mer begränsade resurser

Av på 1 november, 2018

2018 års World Disasters Report som idag presenteras av den internationella röda korsfederationen visar att miljoner människor som behöver humanitärt stöd inte får nödvändig hjälp. Det gäller dem som är drabbats av en konflikt, som i Syrien eller Jemen, eller en naturkatastrof som jordbävningen och tsunamin i Sulawesi, Indonesien. Det gäller även dem som drabbats av hälsokatastrofer som ebolautbrottet i Demokratiska Republiken Kongo.

– Vi måste nå fler med mer begränsade resurser – då måste vi ta rätt beslut innan, under och efter en katastrof. Rapporten som släpps idag ger ett antal rekommendationer för hur vi ska kunna uppnå detta, säger Margareta Wahlström, Ordförande för Svenska Röda Korset

FN uppskattade tidigare i år att 134 miljoner människor skulle behöva humanitär hjälp under 2018 men FN-ledda humanitära operationer nådde bara 97,4 miljoner människor. Det här gapet fylls delvis av insatser av nationella regeringar, privata hjälpare, lokal samhällets resurser och organisationer som Röda Korset men det är rimligt att anta att miljoner inte nås av någon.

Varför ser de ut så här? Röda Korsets rapport listar ett antal anledningar.
1.Tillträde: I många kriser kan inte hjälparbetare fysiskt ta sig till den plats där de drabbade finns. De kan bero på geografiska eller politiska anledningar, på grund av konflikt eller byråkratiska flaskhalsar. I Demokratiska Republiken Kongo har Röda Korsets team för säkra och värdiga begravningar svårt att nå drabbade samhällen på grund av konflikten i området, men också på grund av rädslan för den fruktade sjukdomen.

2.Information: På många platser är det svårt att nå människor eftersom humanitära organisationer helt enkelt inte vet om att de existerar. Det kan till exempel bero på att det inte finns kartor eller vägar, vilket är ett problem framförallt på avlägsna platser och i urbana slumområden som växer hastigt.

3.Pengar: Glappet mellan behoven och de medel som finns tillgängliga ökar varje år. Under 2017 fick den humanitära sektorn bara in 60 procent av de 214 miljarder kronor som FN-ledda humanitära organisationer ansökte om.

En viktig lösning som lyfts i rapporten är att investera mer tid, resurser och tillit i lokala humanitära organisationer. Lokala organisationer finns på plats före, under och efter en katastrof. Deras permanenta närvaro gör att de kan agera snabbare än deras internationella motsvarigheter och behöver mindre resurser för att göra det.

– Lokala Röda Kors- och Röda halvmåneorganisationer finns på plats innan katastrofen sker. De vet vilka människor som är sårbara och hur man når dem. Den sortens arbete behöver ett ökat stöd om vi ska nå alla som drabbats av en katastrof, säger Margareta Wahlström, ordförande för Svenska Röda Korset

Ett exempel är Sydsudanesiska Röda Korset, en av Svenska Röda Korsets långsiktiga partnerorganisationer, som använder motorcyklar för att nå ut till avlägsna byar med sjukvårdsutrustning. För att nå långsiktighet utbildar de byborna i hälsovård. Utbildningen inkluderar exempelvis hur man identifierar och behandlar barn under fem år för malaria, lunginflammation och diarrésjukdomar.

Svenska Röda Korset kommer att uppmärksamma rapporten i ett seminarium i slutet av november.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in