Så klarar du sommarvärmen

Av på 19 juni, 2021

Högsommarvärmen har kommit till Sverige och även om den är efterlängtad av de flesta så finns det många som nu också letar efter sätt att kyla ner sig. Elons har satt samman enkla tips för alla som vill svalka sig när temperaturen stiger, här finns både produkter och husmorsknep.

”Det finns en uppsjö av lösningar för att svalka inomhusklimatet och vi vill gärna dela med oss av vår kunskap och erfarenhet genom att guida till de bästa lösningarna,” säger Camilla Waldmark, PR och kommunikationsansvarig på Elon. ”Vi har många grupper i samhället, som exempelvis våra äldre, som kan vara extra känsliga för värme och då kan det vara en tröst att veta att hjälpen inte behöver vara långt borta.”

De tre bästa produkterna för att sänka inomhustemperaturen

 1. Fläktar
  Underskatta inte fläktar, det är det enklaste och billigaste sättet att kyla ner luften. Välj en fläkt med flera hastighetsinställningar och som kan rotera för att sprida den kalla luften.
 2. Luftkonditionering/AC
  Luftkonditionering/AC är det effektivaste sättet att svalka hemmet. Välj AC utifrån hur stort rummet du vill svalka är, räkna ungefär med en effekt på 70 watt per kvadratmeter. Om AC:n ska vara i sovrummet kan det vara bra att välja en tyst modell.
 3. Luftvärmepump
  Det här är den mest mångsidiga lösningen, eftersom den också kan minska uppvärmningskostnaderna genom att värma huset på vintern. Med en luftvärmepump går det snabbt och enkelt att reglera inomhustemperaturen.

De fem bästa sätten att hålla det svalt hemma

 1. Stäng av värmekällorna
  Det är lätt hänt att man glömmer att stänga av golvvärme, handdukstork och andra värmekällor. Utöver det kan även annan elektronik, exempelvis TV, diskmaskin och datorer bidra till värme i rummet.
 2. Använd ugn och diskmaskin under svala timmar
  Även ugn och diskmaskin ger ifrån sig ånga och värme. Har du möjlighet att schemalägga användningen av dem till när det är lite svalare kan det hjälpa till att undvika ytterligare hetta i ditt hem.
 3. Öppna inte fönstren
  Det känns naturligt att öppna fönstren när värmen trycker på, men ofta är det bäst att göra tvärtom, håll fönstren stängda och dra ner gardiner eller persienner, så håller du enklare värmen ute. Dock kan du med fördel öppna fönstren senare på dagen när det är svalare.
 4. Använd vatten
  Placera gärna en flaska med iskallt vatten eller kylklampar framför fläkten hemma. Du kan också hänga upp ett lakan sprayat med kallt vatten framför ett öppet fönster, för att få ner temperaturen.
 5. Ta en kall dusch innan läggdags
  Ett bra sätt att få ned värmen efter en varm sommardag innan du ska sova är att ta en kall dusch innan det är läggdags. Att spola kallt vatten på händer och fötter funkar också fint för att sänka kroppstemperaturen.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Elon

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in